hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Kongresszust tartottak a magángyógyszerészek

A gyógyszerészek az elmúlt évben online rendezvények után, október közepén végre újra személyesen találkoztak a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége három évtizedes hagyománnyal rendelkező kongresszusán. A háromnapos rendezvényen 376 regisztrált gyógyszerész jelenlétében, 40 igényes kiállítói szerepvállalás mellett összesen mintegy félezer résztvevő, egyben a szövetség 30 éves jubileumát is megünnepelte. 200 érdeklődő, online közvetítés formájában követte a szakmai eseményeket.

hirdetés

A Covid-időszakban az orvosi rendelések online átalakítása, a telemedicina következményeként rendkívül nagy feladat hárult a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra. Az egészségügyi ellátórendszerben tartósan, egyedül a gyógyszertári szolgáltatás volt nyilvánosan folyamatosan hozzáférhető. Az ellátáshoz való hozzáférés területén kialakult és várható változások, a gyógyszerbiztonság, a fenntartható finanszírozás, a működtetés szakmai és kereskedelmi arányainak körében alakuló tendenciák, veszélyeztetik az egészségügyi ellátó rendszer e fontos elemének megkívánt magas minősége stabil fenntartását. Ez egyben a humánerőforrás utánpótlás és a generációváltás kritikus pontja is.

A kongresszuson az ellátórendszer fejlesztésének nagy ívű tervei mellett az egyes szolgáltatói szintek közötti kapcsolatok fejlesztése, a feladatok és az erőforrások racionális elosztása is szerepelt ugyanúgy, mint a gyógyszertár üzemeltetés szakmai, gazdasági, jogi és számviteli napi aktualitásai. A rendezvényen részt vevő kiállítók által biztosított környezet és szakértő gárda aktivitása jelentős mértékben segítette az ellátással szoros kapcsolatban lévő szervezetek és a gyógyszerészek harmonikus kapcsolatát.

Kiemelt érdeklődés övezte az OGYÉI és a tisztifőgyógyszerészi hálózat konzultációs helyszínét, ahol a szakhatóság vezető munkatársai folyamatosan álltak a résztvevők rendelkezésére. Az OGYÉI értékelése szerint a járvány alatt is szinte 100%-os volt a lakosság hozzáférése a gyógyszerellátó rendszerhez. Alkalmazva a hatósági és egyedi eljárásrendeket, a magas kontaktusszám ellenére sem alakult ki fertőzési góc a gyógyszertárakban.

A gyógyszerészek szerint halaszthatatlanná vált a gyógyszertárak szakmai döntéshozói részről történő pozicionálása a hazai ellátórendszerben. Az adherencia-fejlesztés, a farmakoterápia menedzsment elismerten egészségnyereséget eredményez, amellett hogy a gyógyszerkiadásokra is hatást gyakorol. Meglátásuk szerint a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan, megfelelő feltételekkel, célszerű kialakítani a szakmai és gazdasági szempontból is racionális receptírás és a vakcináció gyógyszerészi kompetenciakörbe való felvételét.

A COVID időszak felerősítette a gyógyszertáron kívüli értékesítés lakossági igényét. Fontos rögzíteni a csomagküldés és a házhoz szállítás szabályait, az egészségügyi és a kényelmi szolgáltatás közötti különbségtételt. Meglátásunk szerint a degresszív árrés (5/2007. I. 24. EüM. r.), mint kizárólagos működési forrás lemerevített rendszere az ágazat fenntartására nem alkalmas. A továbbiakban is szükségesnek tartják a gyógyszertárak működését szabályozó, nem életszerű jogszabályok felülvizsgálatát, és a nem gyógyszerbiztonságot segítő adminisztráció csökkentését, valamint az ügyeleti szolgálat reformját, közli a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés