hirdetés
hirdetés
2020. november. 01., vasárnap - Marianna.
hirdetés

Indokolt-e még a gyógyszertári reagenskészletek tartása és hatósági ellenőrzési szempontként kezelése?

Dr. Dobson Szabolcs 2020. február 07-08-án a Gyógyszerészek zárt facebook csoportban szavazásos felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a résztvevő 378 gyógyszerész kb. 94,5%-a évente egyszer vagy sosem használja az amúgy kötelezően tartandó és használandó gyógyszertári reagenseket.

hirdetés

Felmerül tehát a kérdés: szükség van-e ezekre a továbbiakban?

A gyógyszertári reagensek alkalmazásának és a hatósági gyógyszerellenőrzés történetének áttekintését követően a szerző véleménye szerint az ICH Topic Q 7, Step 5 Gyógyszerészeti Hatóanyagok Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlata 7.32 pontja alapján mentesíteni lehetne a gyógyszertárakat a beérkező anyagok tételenkénti kötelező vizsgálata alól. Az ezzel kapcsolatos részletes szabályozás kidolgozása elvégezhető lenne az OGYI-P-25-2010 irányelv amúgy is indokolt átdolgozása keretében.

A magisztrális alapanyagok nagy része veszélyes, a gyógyszertári dolgozók pedig nem hordanak GMP előírás szerinti védőruhát, lehetnek várandósak és a számos különféle vegyszer-hatóanyag bontogatása a kontamináció révén felesleges egészségügyi kockázatot jelenthet, miközben a reagensek alkalmazása minőségbiztosítási szempontból kockázatmentesen beszüntethető lenne (lényegében ez a fennálló gyakorlat is). Ezen felül a reagensek évenkénti vagy egyéb gyakoriságú rendszeres cseréje súlyos környezetszennyezést jelent (rendszeres veszélyes hulladék az ország több, mint 2300 patikájából).

Dobson Szabolcs cikkét a Gyógyszerésztörténet.hu oldalon ide kattintva olvashatja.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés