hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Idén nem jár mindenkinek ingyen az influenzaoltás

Tavaly mindenki ingyen kaphatott influenza elleni oltást, idén ismét csak a kockázati csoportba tartozóknak jár térítésmentesen a vakcina. A többiek majd a patikában vehetik meg maguknak, de a gyógyszertárak egyelőre még nem kaptak az idei oltásból, közli a Telex.

Tavaly az állam felvásárolta a gyógyszertáraknak szánt készleteket is, így végül 1 163 836 embert oltottak be térítésmentesen influenza ellen, szemben a 2019/2020. évben oltott 719 898 emberrel – derül ki a Telex birtokába került kormányhivatali levélből.

Idén a korábbii években megszokott módon csak a következő csoportba tartozók kaphatnak ingyen influenzaoltást a háziorvosnál:

  • egészségi állapotuktól függetlenül minden 60 éven felüli,
  • kockázati csoportba tartozó, krónikus betegek 3-60 éves kor között,
  • kockázati csoportokba tartozó, krónikus beteg 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek,
  • egészségügyben, illetve ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben dolgozók,
  • sertés és baromfi tartásával, szállításával foglalkozók, baromfifeldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, illetve mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkoznak.

Az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású, 3Fluart oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina 3 inaktivált vírustörzset tartalmaz. Emellett az állam rendelt 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot. A Sanofi-Aventis készítménye a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az oltóanyag négy inaktivált vírustörzset tartalmaz; várandós nőknek is beadhatják.

Ezen felül a gyógyszertárakba is kerül majd vakcina a gyártóktól. Idén a Sanofi-Aventis 200 000 adagot szállít a patikai hálózatnak, mondta korábban a Népszavának Asztalos Andrea, a cég kommunikációs igazgatója.

A patikák egyelőre még nem kaptak oltóanyagot.

A teljes információ

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés