hirdetés
hirdetés
2020. december. 02., szerda - Melinda, Vivien.
hirdetés

Hová való a használt fecskendő?

A HEOL egyik olvasója vetette fel, hogy nincs hova raknia a veszélyes hulladéknak minősülő, egyszer használatos inzulinos fecskendőket.

hirdetés

Az olvasó évek óta súlyos cukorbeteg, a fia is ebben a betegségben szenved. Naponta több alkalommal „szúrják” magukat, ennélfogva nagy adag használt fecskendő gyűlik össze a háztartásban viszonylag rövid idő alatt. Eddig ezeket összegyűjtötték és a gyógyszertárban leadták, ám nemrégiben közölték vele, hogy mostantól nem vehetik át a veszélyes hulladéknak minősülő eszközöket. Arra kérték, érdeklődjön a háziorvosi rendelőben, ahol szintén elutasító választ kapott. Környezettudatos emberként nem szeretne szabálytalanul megszabadulni a fecskendőktől, de fogalma sincs, hogy most hova rakhatná ezeket.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének tájékoztatásából (HGYSZ) az derült ki, hogy a gyógyszertárban vagy otthon fel nem használt vagy lejárt gyógyszerek gyógyszerhulladékká válnak. A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék kezelésére a hulladéktörvény rendelkezései irányadók. E szerint, ha nincs speciális hulladékgyűjtő program (mint a papír, üveg, elem, gyógyszer, elektronikai hulladék esetében), akkor a hulladék gazdájának kell felelnie a megsemmisítésért. A fecskendők különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, ezek megsemmisítéséről a törvény szerint a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak a hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők. Amennyiben a kiürült fecskendőt a beteg a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezeli, tehát megfelelően becsomagolja, lezárja, akkor egyes gyógyszertárakban bedobhatja a kijelölt hulladékgyűjtő dobozba.

A lap keresgélt az interneten is, hátha talál tanácsot a panaszos kérdésére. Az origo.hu 2014-ben foglalkozott utoljára a témával. Akkor az Emberi Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt felelte az újságíró kérdésére: a háztartásban képződő használt tűk, kiürült fecskendők nem tartoznak a gyógyszerhulladék fogalmába, nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem. Folyamatban van a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezését is szabályozó miniszteri rendelet kidolgozása – írta akkor az EMMI.

(forrás: HEOL)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés