hirdetés
hirdetés

Havi tízmilliárdot hagyunk a patikákban

Vényköteles gyógyszerekre havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly a magyarok –közli az adatokat a vg.hu.

hirdetés

Évi 170 millió receptet váltunk ki a gyógyszertárakban, ebből 140-150 millió recept tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot az idősek, a 65–69 éves korosztály költi gyógyszerre. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel a legtöbb orvosságot, évente ezekre a szerekre több mint 35 milliárd forintot költünk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint ma 2312 közforgalmú gyógyszertárnak van működési engedélye Magyarországon. Emellett 677 fiókgyógyszertár és intézeti gyógyszertár is van, 2014-ben hét, 2015-ben kettő, 2016-ban pedig három közforgalmú gyógyszertár nyílt.

A támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van. A tb-támogatás az inzulinok és vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények esetében nőtt jelentősen az elmúlt években. A legnagyobb tb-támogatást a leukémia és más daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, valamint az antipszichotikumok kapják, írja a lap.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés