hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hankó: A mostaninál jobb helyzet még soha nem volt

Történelmi távlatokban nézve Magyarország gyógyszerellátását, gyógyszertár-ellátottság szempontjából a mostaninál jobb helyzet még nem volt soha – közölte dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.

hirdetés

A 24.hu cikkére az elnök úgy reagált: a számok bár precízek, ugyanakkor azt látni kell, hogy azok a települések, amelyeken pillanatnyilag nincsen semmilyen gyógyszertári ellátás, túlnyomótöbbségében 1000 fő alatti települések. Ezen települések gyógyszerellátottságát pedig a környező nagyobb lélekszámú települések gyógyszertárain keresztül lehet megoldani. 

Elmondta: a jogszabály értelmében minden olyan településen, ahol 4-4500-nál többen élnek, automatikusan, kötelezően ki kell írni pályázatot gyógyszertár létesítésére. Az elnök tudomása szerint jelenleg nincs ekkora lélekszámú település Magyarországon, ahol ne lenne gyógyszertár. Ugyanakkor, ahol 4000 alatt van a lakosok száma, ott nincs ilyen korlát, vagyis bármikor létesíthető gyógyszertár. 

Az aprófalvas településeken viszonylag nehéz a gyógyszerellátás, de ez nem gyógyszerellátási probléma, mondta az elnök. Ezeken a helyeken komplex vidékfejlesztési program részeként lehet fejleszteni az egészségügyi ellátást.

A közforgalmú gyógyszertárak döntően azok, amelyek a 4-4500 főnél nagyobb lélekszámú településeken működnek. Ezek a hét napjain reggeltől estig a lakosság rendelkezésére állnak. A fiókgyógyszertárak a közforgalmú gyógyszertárak kihelyezett egységei az olyan településeken, amelyeken közforgalmú gyógyszertárat nem lehet fenntartani. Ezek általában szűkített nyitvatartással dolgoznak, az orvosi rendeléssel összhangban. A kézi gyógyszertárakat pedig a háziorvosok működtetik - fejtette ki.

Mozgó gyógyszertár indítására 2010 óta lehetőséget biztosít a jogszabály. Ugyanakkor ezeket a környéken lévő közforgalmú gyógyszertárakhoz kapcsolódóan lehet működtetni, magyarázta Hankó Zoltán.

 

(forrás: Echo TV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés