hirdetés
hirdetés

Fokozottan ellenőrzött szerek rendelése

A HGYSZ arról ír, hogy a fokozottan ellenőrzött szerekre a többi gyógyszerhez képest sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, ez tükröződik az intézmények ellátására vonatkozó előírásokon is.

hirdetés

A többi gyógyszerhez hasonlóan az orvos az orvosi táska részére vényen is rendelhet fokozottan ellenőrzött szereket, azonban a gyógyszerek nevét és mennyiséget a fokozottan ellenőrzött szerekre vonatkozó szabályok szerint kell megadnia. Emellett a vényen az „orvosi táska részére” vagy „az orvos kezéhez” szavakat kell feltüntetnie.

Ha nem az orvosi táska részére rendelnek, akkor a 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet szerint a járóbeteg alapellátás intézményei a betegellátáshoz szükséges fokozottan ellenőrzött szereket nem megrendelőlapon, hanem a jól ismert 5 példányos OGYÉI megrendelő tömbbel tudják beszerezni. Mivel alapvető szabály, hogy fokozottan ellenőrzött szereket fiókgyógyszertárakban nem lehet forgalmazni, ezért ezeket csak közforgalmú gyógyszertárból vagy vényforgalmas részleggel rendelkező intézeti gyógyszertárból lehet beszerezni.

Érdekes kivétel, hogy míg a járóbeteg alapellátást a közforgalmú gyógyszertárak bármely gyógyszerrel elláthatják, addig az orvosi ügyeletek a fokozottan ellenőrzött szereket már csak intézeti gyógyszertárakból szerezhetik be. A rendelet szerint ugyanis ezeket a készítményeket az orvosi ügyeletek, valamint a járóbeteg és a fekvőbeteg szakellátás intézményei csak és kizárólag intézeti gyógyszertárban használatos megrendelőlapon rendelhetik meg.

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan egészségügyi intézmények, melyek a gyógyszereik beszerzését egy közforgalmú gyógyszertáron keresztül bonyolítják le, viszont a fokozottan ellenőrzött szerek beszerzéséhez már egy intézeti gyógyszertárra van szükségük. Felmerül a kérdés, hogy ha a közforgalmú gyógyszertárak egyébként alkalmasak az alapellátás részére fokozottan ellenőrzött szereket biztosítani, akkor miért nem láthatják el a járóbeteg szakrendelőket? Erre érdemes lenne a jövőben megoldást találni.

A HGYSZ legutóbbi blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy milyen szabályok vonatkoznak a clonazepam tartalmú gyógyszerek rendelésére.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés