hirdetés
hirdetés

Ezért szedjük rosszul a gyógyszereket

A be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek, így a gyógyítás költségei megnőnek. Ez ellen is tesz a Mérföldkövek program, amelyről az EgészségKalauz ír.

hirdetés

A Hungaropharma folytatja a tavaly elindított Mérföldkő sorozatot, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, ami segíti a beteg-gyógyszerész együttműködést.

A betegegyüttműködés erősödése nemcsak a gyógyszerészek és a betegek érdeke, hanem a biztosítóé is. Ez Magyarországon is fontos, hiszen a nem beszedett gyógyszerre vagy a rosszul beszedett gyógyszerre kifizetett támogatás a legnagyobb pazarlás – mondta az EgészségKalauz szerint dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Egy a Semmelweis Egyetem gyógyszerészei által végzett, nem reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 30 százaléka elismerte, hogy nem megfelelően szedi be a gyógyszereit, mert elfeledkezik róla, de az is előfordult, hogy mivel jobban lett, úgy gondolta, árt, ha folytatja a terápiát. Szakemberek szerint ennek okai a tájékozatlanságra, a gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitekre, és a bizalmatlanságra vezethetőek vissza.

A Mérföldkövek program egyik fontos célja éppen ezért az, hogy elősegítse a párbeszédet a betegek és az egészségügy között, ezzel pedig növelje a terápiás hűséget (adherencia) és a kezelések hatékonyságát. A demenciával kapcsolatos tájékoztatóanyag, valamint az 5xM Gyógyszereim gyógyszerszedési tájékoztató anyag egy pilot program keretében 2018 októberétől egy éven keresztül érhető el a gyógyszertárakban.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés