hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Egyre több a támogatás a kispatikáknak

Hétszázmillió forint helyett már több mint egymilliárddal támogatja a kormány a vidéki kispatikákat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb településen elérhető legyen gyógyszertár, írja a Magyar Idők.

hirdetés

Bár a vidéki kistelepülések jelentős hányadában van közforgalmú gyógyszertár – számuk most nagyjából 660 körüli –, csaknem ugyanennyi helyen fiókgyógyszertárat üzemeltet valamelyik környékbeli patika, mert annyira kicsi az adott településen a forgalom, hogy egyszerűen nem éri meg ilyen üzletet nyitni.

Van mintegy 250 település, ahol a lélekszám miatt a fiókgyógyszertár működtetése sem gazdaságos, ezeken a helyeken a háziorvosok által kezelt kézi gyógyszertárakból adják ki a betegeknek a szükséges orvosságokat.

Az alacsony lakosságszám miatt a kistelepülések patikái csak jóval szerényebb bevételre tudnak szert tenni, ezért mindenképpen szükség van olyan anyagi segítségre, ami némiképp ellensúlyozza a hátrányos helyzetüket. A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére immár évek óta központi forrásból támogatja a kormány a kispatikákat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb településen helyben elérhető legyen gyógyszertár.

Mint azt Hankó Zoltán, a kamara elnöke a Magyar Időknek elmondta: működési célú támogatásban jelenleg körülbelül kilencszáz közforgalmú és fiókpatika részesül. Azok a közforgalmú gyógyszertárak kaphatnak ilyen támogatást, amelyek egy településen egyedül végeznek ellátást, és legalább heti negyven órában nyitva tartanak.

Feltétel még, hogy az előző fél évben a közfinanszírozott gyógyszerforgalmazásból származó árréstömegük ne haladja meg a nyolcmillió forintot. A működési célú támogatás éves összege eddig évi hétszázmillió forint volt, ám ezt a kormány idén ötven százalékkal 1,05 milliárd forintra növelte. Ezzel együtt a duplájára, a korábbi harmincezer forintról hatvanezer forintra nőtt a fiókgyógyszertárak havonkénti támogatása is.

A kis vidéki gyógyszertárak kamatmentes támogatáselőleget is igényelhetnek: ennek összege az idén is 1,2 milliárd forint. – Emellett az úgynevezett generikus helyettesítésért fizetendő díj – amelynek összege idén 3,6 milliárdról 4,1 milliárdra emelkedett – és egy másik gyógyszertár-támogatási forma, a szolgáltatási díj esetén is előnyben részesülnek a kis forgalmú gyógyszertárak – mondta Hankó Zoltán.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés