hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

E-recept: vizsgáznak a patikusok

A bátrak már szeptembertől regisztrálhatnak az EESZT-hez történő csatlakozáshoz, novembertől azonban a csatlakozásra kötelezett egészségügyi szolgáltatók orvosainak és a gyógyszerészeknek kötelező használniuk a rendszert.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) keretében november elsejétől kötelezően bevezetik az e-receptet, ami szinte új alapokra helyezi a gyógyszerészek munkáját. Nem véletlen, hogy a Budapesten e témában hétfő délután megtartott fórumon legalább ezer patikus vett részt. A kiemelkedő érdeklődés egyébként azzal is magyarázható, hogy önkéntes alapon akár már most is csatlakozhatnak a rendszerhez. Azt, hogy ez utóbbi, több lépcsőből álló aktus miként kezdeményezhető, élesben, egy önként jelentkező – adatainak nyilvánosságra hozatalát vállaló – gyógyszerész rendszerbe csatlakozási regisztrációjával mutatták be. Mindennek lebonyolításához mindössze húsz percre volt szükség, igaz, az egyes lépéseket azok a szakemberek bonyolították le, akik az egészet kitalálták. Nekik nyilván könnyű…

Mindeközben a résztvevők azt is megtudhatták, hogy a több hónapja zajló pilotban, amelyben 11 kórház közel 40 patika, s több mint 30 háziorvos vett részt, összesen 400 ezer recepttel vizsgáztatták a rendszert. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy szóról-szóra megegyezik-e a papír alapú, illetve az immár „felhőben” található e-recept tartalma. Egyetlen egy eltérést sem találtak – jelentette be Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) e témáért felelős főosztályvezetője, akitől egyébként azt is megtudták a résztvevők, hogy az ÁEEK 90 ezer e-személyi leolvasót vásárolt a patikáknak. Eddig – a beérkezett igények alapján – 44 116 darabot szállítottak ki, ahol több tucatot igényeltek – például a kórházakba – oda elviszik, ahol csak néhány darabra van szükség, ott a járási hivatalokba fuvarozza az ÁEEK a készülékeket, ott vehetik át a gyógyszerészek. Később azonban, a tönkre ment leolvasó pótlásáról már az adott intézménynek – patikának, rendelőnek, kórháznak – kell gondoskodnia.

Eggyel több vonalkód

A rendszer használatához e-személyire van szükségük a kórházi és háziorvosoknak, a gyógyszerészeknek valamint a gyógyszerkiadásra jogosult gyógyszertári szakasszisztenseknek. A kormányhivatalokkal történt tárgyalás eredményeként több helyen külön ügyintézési „folyosót” biztosítanak a fent felsoroltaknak annak érdekében, hogy az e-személyi hiánya ne hátráltathassa az e-receptes modul indulását. Más kérdés, hogy az orvosok meglehetősen nehezen mozdulnak, miközben a fórumon az is elhangzott: az egyik kormányhivatalban – mivel a bejelentkezett patikusnak még nem járt le a hagyományos személyi igazolványa – azt a felvilágosítást adták, hogy ilyen esetben nyolcezer forintot kell fizetni az e-személyiért. Ezt a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Hankó Zoltán cáfolta. Nincs azonban mindenkinek szüksége e-személyire, a kormányablakos ügyintézők, illetve azok a külföldi állampolgárságú orvosok, akik nálunk rendelnek, OTP tokennel (egyszer használatos jelszót generáló) léphetnek be a rendszerbe.

Az orvosok által használt receptíró felületek Szabó Bálint szerint gyakorlatilag változatlanok, a doktorok a felírt receptet rögzítik az elektronikus térbe, de papíralapon is kinyomtatják. A jelenlegi gyakorlattal szemben fontos változás, hogy az asszisztensek legfeljebb előkészíthetik a gyógyszer rendelését, de kizárólag az orvosok küldhetik az e-térbe a receptet! A papíralapú dokumentumokra változatlanul igaz, hogy egy vényen egy gyógyszer szerepelhet, megjelenik rajtuk azonban egy új, EESZT vonalkód. A recepteken már régóta szereplő vonalkóddal szemben ennek leolvasása nem okoz majd problémát – esküdtek meg a jelenlévő informatikusok – mivel a vonalak itt kevésbé sűrűn állnak egymás mellett. Ezek tehát nem fagyaszthatják le a rendszert. Szabó Bálint óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi papír alapú receptek meddig maradnak használatban. Szerinte ez attól függ, hogy az érintetteknek – s ezen belül is elsősorban a lakosságnak – mennyire sikerül átállnia az új rendszerre. A jelenlegi tervek szerint 2019-től egy úgynevezett felírási igazolás lépne a helyébe, amely egy A/4-es méretű lap, ezen az összes rendelt gyógyszer felsorolható. Ez azonban még a jövő zenéje.

Variációk gyógyszerkiváltásra

A patikában többféle módon válthatjuk ki a gyógyszereinket. Vagy a személyi igazolvány és a TAJ-kártya bemutatásával, az e-személyi használatával, vagy a jelenleg használatos, ám egy többlet-vonalkódot tartalmazó vény bemutatásával. Ez utóbbit válthatja fel 2019-től a felírási igazolás. Abban az esetben, ha a felírt gyógyszer nincs raktáron, s azt meg kell rendelnie a patikának, 48 órára úgynevezett foglalt státusz kap az e-recept, amely meg is hosszabbítható, de akár fel is mondhatja a beteg, ha egy másik gyógyszertárban azonnal rendelkezésre áll a szükséges medicina.

A fórumon résztvevő informatikusok szerint a rendszer működtetéséhez nincs szükség széles sávú internetre, mint ahogy a számítógép parkot sem szükséges lecserélni. Mint kiderült, fájó szívvel bár, de Windows XP operációs rendszerrel is kompatibilis a modul, bár ezen – hangzott a figyelmeztetés – nagy biztonsági rések vannak. Amennyiben a büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó orvos köteles csatlakozni a modulhoz, akkor e-receptet ír az elítélteknek, a szociális és egyéb gondozóintézetek esetében azonban marad a papíralapú rendelés, amit kiváltáskor a patikában rögzítenek.

Mi van akkor, ha elvész – vagy ellopják – az e-személyit? Magyarországon jelenleg 660 egyszemélyes gyógyszertár működik, ha ezek közül valamelyiknél történik a fenti malőr, akkor zárva marad? Szabó Bálint szerint amennyiben valamilyen oknál fogva nincs térkapcsolat az adott helyen, mert megszakad az internetkapcsolat, vagy a patikus elveszítette az e-személyit, akkor – a jelenlegi működési forma lép életbe, a felgyűlt adatokat a kapcsolat helyreállásakor a szoftver beküldi a térbe. A rendszer kizárja, hogy egy gyógyszert kétszer, e-recepttel illetve személyivel és TAJ kártyával vényre is kiváltsák – derült ki egy kérdés kapcsán, mint ahogy az is, a gyógyszerészeknek vizsgázniuk kell, az informatikusok szerint elsősorban azért, mert most első alkalommal kezdenek olyan országos egészségügyi adatbázissal dolgozni, amely rendkívül érzékeny adatokat tartalmaz. (A tananyag az eeszt.aeek.hu oldalon érhető el néhány nap múlva – A szerk.)

Azért marad a papír!

A külföldi vényeket a jelenlegihez hasonlóan kell majd kezelni, az állatorvosok által írt recepteket viszont értelemszerűen nem lehet felvinni az e-térbe. Amennyiben az állatorvos igazolja magát, úgy egyelőre vény nélkül kiadható a gyógyszer, s ezt nem kell rögzíteni, de ezt a helyzetet később rendezni szeretnék. A november előtt felírt, de november 1-je után kiváltott papíralapú recepteket a gyógyszerészek rögzítik a rendszerbe, az orvos – amennyiben kíváncsi rá – megtalálhatja az e-receptek között, mint ahogy azt is látja: kiváltották-e vagy sem a felírt gyógyszert. Az orvosok egyébként a betegek ágya mellett változatlanul használnak papírreceptet. Az orvosok által működtetett kézigyógyszertárak esetében a doktor e-receptet ír, nyomtat egy felírás igazolást az anyagyógyszertár részére, ahol a vények ellenőrzése után zárják le végleg a kiadást. Az viszont nem derült ki egyértelműen, hogy vajon más is – például feleség a férjét, vagy fordítva – kiválthatja-e valakinek a receptjét. Úgy tűnik, erre a harmadik változat, a többlet-vonalkóddal ellátott recept ad majd lehetőséget.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés