hirdetés
hirdetés

E-recept: hiányzik egy rendelet

Egy hiányzó rendelet miatt okozhat nehézséget a fekvőbetegeknek az e-receptek kiváltása. A felírási igazolás nélkül ugyanis még családtag sem veheti át az illető helyett a neki felírt gyógyszert, csak ha valamelyik kormányablakban kér egy meghatalmazást, írja az atv.hu nyomán a Weborvos.

hirdetés

Az e-recept rendszere lehetővé teszi, hogy papír alapú recept nélkül is kiválthassuk a nekünk felírt készítményt. Más azonban a helyzet akkor, ha egyik családtagunkat kérjük meg erre: ebben az esetben könnyen úgy járhatunk, mint a DK elnöke, aki Facebook-oldalán írta meg, hogy lázasan otthon fekvő lányának akarta kiváltani az e-receptre felírt gyógyszert, viszont nem kapta meg. Ahhoz ugyanis – mivel felírási igazolást nem kapott – egy meghatalmazásra lett volna szüksége, amit egyébként egyelőre csak kormányablakban lehet igényelni.

„Ezért kellett volna már két éve ezt a jogszabályt úgy módosítani, hogy ez a betegeknek is, a gyógyszerészeknek is és az orvosoknak is megfeleljen, magyarul lekövesse az életet” – mondta Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint a jogalkotók meg sem hallgatták a szakma képviselőit, mielőtt kidolgozták a rendszert, ezért állhatott elő a jelenlegi helyzet. Az új szabályok értelmében a felírási igazolást helyettesítő meghatalmazást az e-térben kellene rögzíteniük a betegeknek, csakhogy itt ez a lehetőség még nem működik, ugyanis a tárca még nem készítette el a bevezetéséhez szükséges rendeletet. A fekvőbetegek így csak felírási igazolással, vagyis papíralapú recepttel juthatnak hozzá gyógyszerükhöz.

„A másik megoldás az lenne, mint ahogy egyébként a rendszer már tudná, csak amíg a jogszabály nem lép életbe, addig ez a funkció nem lesz aktiválva, hogy én jelezném a felírásnál, hogy ez a fekvőbetegnek lesz, és esetleg azt is jelezném, hogy ezt ki fogja kiváltani” – ecsetelte a megoldási lehetőségek egyikét Komáromi.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon egyeztetnek az e-receptekről, itt szó lehet majd arról is, mikor készül el a hiányzó rendelet.

(forrás: ATV, WebOrvos)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés