hirdetés
hirdetés

E-recept: egyelőre minden nagyon ködös

Úgy fest, hogy kicsiben jól halad az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb egészségügyi fejlesztése, novemberi határidő azonban szűkösnek tűnik a 24.hu írása alapján.

hirdetés

Az e-recept kevesebb mint fél évvel a bevezetése előtt ott tart, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) monitorozzák a rendszer működését. Márciusban elindult egy tesztüzem, amelyben „számos kórház és ezek vonzáskörzetében lévő háziorvosi rendelő és patika vesz részt.”

Az ÁEEK a 24.hu kérdésére azt válaszolta, a próbaüzemben az EESZT szolgáltatásai „problémamentesen működnek”. Május 9-éig 3500 önrendelkezés történt, összesen 15 ezer e-recept és 50 ezer kórtörténeti dokumentum került a rendszerbe.

A jogszabályi kötelezettségnek nem lesz nehéz eleget tenni, bízunk benne, hogy a csatlakozás senkinek nem okoz majd gondot – válaszolta a portál érdeklődésére Bene Zsolt, az ÁEEK kommunikációs vezetője, aki hozzátette: az EESZT kialakításánál fontos szempont volt, hogy a jelenleg meglévő folyamatokon ne kelljen változtatni. Ez azt jelenti, hogy a papíralapú beutalók és receptek nem szűnnek meg, ahogyan továbbra is lehet majd kézzel vényt írni.

Az ÁEEK szerint ez nem azt eredményezi majd, hogy marad minden a régiben, és továbbra is egy papírt lobogtatva megyünk a patikába gyógyszert kiváltani, hanem bíznak abban, hogy „idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de ennek menetét a gyakorlat fogja meghatározni”.

Elkerülhetetlen, korszerű és fontos – így jellemezte az EESZT-t a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. Mikola Bálint a 24.hu-nak elmondta, az EESZT, azon belül pedig az e-recept bevezetése jóval hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá teheti a gyógyszeres terápiát, és javítja a betegellátás minőségét is. Van azonban aggodalmuk – tette hozzá az elnök. Szerinte ugyanis a patikák eszközeinek egy része nem alkalmas az új program technikai igényeinek fogadására, ráadásul a működtetéssel is akadhatnak problémák: a legnagyobb gondot a patikák jelenlegi adminisztratív és gazdasági leterhelése jelenti. Ha ezek kedvezőtlen irányt vesznek, nem lesz egyszerű megfelelnünk az elvárásoknak.

Annyi biztos, hogy minden patikát érint a változás, ezért is voltunk kíváncsiak, hogyan állnak az új rendszer bevezetésével. Egyszerű érdeklődőként felhívtunk néhányat, hogy arról tudakozódjunk, mit tudnak az EESZT-ről és az e-receptről.

Egyelőre minden nagyon ködös – mondta a portál érdeklődésére az egyik patika gyógyszerésze, aki bár tudja, hogy a rendszer bevezetése novemberben esedékes, részletekről nem tudott tájékoztatni.

Kaptak olyan választ is, hogy a beteg majd valamilyen bizonylatot kap az orvostól, azt kell elhoznia a patikába, ha ki szeretné váltani a gyógyszereit. Egy másik patikában teljesen homályos elképzelésnek tűnt az e-recept: lehet, hogy kap a beteg egy kódot? Vagy valamilyen kártyát? De az is lehet, hogy nem kell hozzá semmi.

Szinte az összes megkérdezett patikus arról panaszkodott, hogy konkrét tájékoztatást még nem kaptak, a legtöbbjük csak annyit tudott mondani, hogy „igen, lesz valami valamikor”. Volt olyan, aki csak sejtette, hogy novembertől, de olyan is, aki úgy tudta, január 1-jével kezdődik az e-receptes korszak.

Az egyik felkeresett gyógyszertárban viszont már készülnek: két hét múlva tartanak továbbképzést, ahol az új rendszer rejtelmeibe is bevezetik az ott dolgozó patikusokat. Egy másik patikában pedig épp a számítógépes rendszert alakítják át, de nem az e-recept miatt. Ráadásul egy ott dolgozó szerint patikájuk számítógépes rendszere alkalmatlan lesz az új feladatok ellátására.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés