hirdetés
hirdetés

E-recept: december 15-ig csak részben

Ugyan november elsejével hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon, ezek december 15-ig még nem mindenhol fognak működni, a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét ugyanis még nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ezután az időpont után viszont már nem lehet olyan patika Magyarországon, ahol nem tudják kezelni a digitális vényeket, mondta az Indexnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

hirdetés

A gyógyszertárak jelentős része nem tudott kapcsolódni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT), így nem tudták kezelni a digitális recepteket. Előfordult, hogy annyira lelassult az ügymenet, hogy hosszú sorok alakultak ki a gyógyszertárakban. A patikák jelentős része ezért kénytelen volt visszaállni az eddig használt hagyományos szoftverre, írja a lap.

Információik szerint az indulás nehézségeit az okozta, hogy az ország több mint 3000 patikájának közel kétharmada olyan szoftvert használ, amit a beszállító cégnek még nem sikerült megfelelően illesztenie az EESZT-hez. Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke az Indexnek azt mondta: az indulás napjaiban hozzájuk is érkeztek jelzések "bizonytalanságokról". A kamara elnöke szerint ez várható volt, hiszen közel 10 ezer egészségügyi szolgáltatót, köztük több mint 3 ezer patikát, emellett kórházakat, rendelőintézeteket és háziorvosi praxisokat kellett országos rendszerbe kapcsolni.

A lap úgy értesült, hogy a lassulásokat vagy lefagyásokat alapvetően nem a netkapcsolat hibája okozta. A gyógyszertárak már évek óta hálózatba kötve működnek, gond nélkül zajlik a kommunikáció a társadalombiztosítással, a NAV-val és más szervekkel. Az EESZT-t is úgy tervezték, hogy ha valahol hosszabb-rövidebb időre meg is szakad az internetkapcsolat, a patikai rendszerek ettől függetlenül is be tudják olvasni a felírt recepteket, majd az adatok a hálózat helyreállása után jutnak el az egész országból elérhető központi szerverhez. A lassulásokat most az okozhatta, hogy sok patikában nem ilyen beállítást használtak. 

Miután a hazai patikák különféle rendszereket használnak, már több egyeztetés is zajlott az ezeket működtető rendszergazdákkal, mondta Hankó Zoltán. A patikáknak november elsejéig kellett regisztráltatni magukat az EESZT-be, amit meg is tettek. A patikai szoftvereket karbantartó cégek azonban a normál üzemre szabott szakembergárdával dolgoznak, így nem tudták elvégezni egyszerre több tucat vagy több száz patika rendszerfrissítését. A visszajelzések alapján ezt a december 15-i határidőig mindenhol elvégzik.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés