hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Cafeteriaszámtan

A szociális hozzájárulási adó 19,5%-ra csökkentésével az önkéntes pénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés közterhe 43,66%-ról 40,71%-ra csökken 2018-ban. Amennyiben munkáltatója kínál cafeteriát, kérje a megtakarítást és használja ki, hogy a bérnél kedvezőbb adózással nőhetnek a saját és családja egészségére költhető forintjai – ajánlja a Patika-csoport hírlevele.

hirdetés

Az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés az új adókörnyezetben mindenki számára üdvözítő megoldás: 2018-ban még a magasabb adókulcsú juttatások is jelentősen több költhető pénzt jelentenek a munkavállaló számára ugyanakkora munkáltatói ráfordítást feltételezve, közli az egészségpénztár.

Ha a munkáltatónak 10 ezer forintja van egy dolgozó jövő évi béremelésére, munkabérként 5 500 forintot utal, önkéntes pénztári hozzájárulásként pedig több mint 7 ezer forintot, csupán 300 forinttal kevesebbet, mintha készpénz-cafeteriában kérnénk a juttatást.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_spukkato'>spukkato / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

2018-ban 10 ezer forint munkáltatói ráfordításból a munkavállaló által költhető összeg

 Kultúra, Sportesemény, Biztosítás, Lakáscélú támogatás, Lakhatási támogatás, Bölcsődei, óvodai szolgáltatás
0%
Önkéntes pénztári adomány
0%
Készpénz évi 100 forintig, SZÉP kártya évi 450 ezer forintig
34,22%
Önkéntes egészség- és önsegélyező pénztár, Nyugdíjpénztár, Étkezés, Helyi bérlet, Iskolakezdés, Munkahelyi étkeztetés, Foglalkoztatói nyugdíjpénztár Csekély értékű ajándék, Iskolarendszerű képzés, Termék, szolgáltatás, SZÉP kártya értékhatár feletti része
40,71%
Munkabér
10 000 Ft bruttó munkáltatói ráfordításból a munkavállalónál maradó összeg 10 000 Ft 7 755 Ft 7 450 Ft 7 110 Ft 5 500 Ft


Miért érdemes munkavállalóként a cég pénztárcájára gondolni? Azért, mert ha a munkáltató kevesebből többet tud adni, magasabb jövedelemből gazdálkodhatunk havonta. A cafeteriaszámtannal tehát mindenki jól járhat. Az sem elhanyagolható, hogy ha a munkáltató által utalt egészségforintokhoz hozzátesszük a saját megtakarításunkat, az állam is hozzájárul éves szinten akár 150 ezer forinttal a mi és a családunk egészségére és kritikus helyzetekben az életszínvonalunk fenntartására költhető forintok gyarapodásához.

Az egyéni befizetések után 20% szja-visszatérítés jár, a 24 hónapra lekötött és a prevenciós szolgáltatásokra költött összegek után pedig 10-10%-ot – a három céllal együttesen 150 ezer forintot – igényelhetünk vissza a befizetett személyi jövedelemadónkból. (A jelenleg kihasználható és jövőre változatlan egyéni szja-kedvezményekről itt olvashat bővebben.)

Ráadásul jelen pillanatban szektorszinten folynak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal arról, hogy jövőre még kedvezőbb helyzetbe kerüljön az egészségcélú megtakarítás, és kiterjesszék a befizetésekre, a lekötésekre és a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó SZJA-kedvezmények körét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés