hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Az ügyeletátalakítás tervét bírálják

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége ellenzi az árréstömeg figyelembevételét az ügyleti kötelezettségek elosztásánál – írják honlapjukon a  kormányzati elképzelést kommentálva.

hirdetés

„A jelenlegi szabályozás alapján – írják az ügyeleti gyakorlatról  – az elrendelő hatóságnak három körülményt kell figyelembe vennie: az adott településen vagy településrészen működő egészségügyi szolgáltatók szolgálati rendjét, az orvosi ügyelet helyét és idejét, valamint az adott gyógyszertár elérhetőségét. A tervezet az eddigi szempontokat újabb kettővel egészíti ki: az ellátandó lakosságszámmal és a gyógyszertár közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árréstömegével. ...

A gyógyszertárak közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árréstömegének beemelése a vizsgálandó szempontok közé véleményünk szerint jelentős problémákat okoz majd.

Az egészségügyi államigazgatási szerv az ügyeleti és készenléti szolgálatot eddig a gyógyszertárak között egyenlő mértékben, vagy a gyógyszertárvezetők egymás közötti önkéntes megállapodása alapján osztotta be. A tervezett változás hatására azonban az egy településen működő gyógyszertárak között ezután különbséget kell majd tenni. Ennek következtében egyes gyógyszertárak kevesebbet, vagy egyáltalán nem ügyelnek majd, míg mások számára a jelenlegi többszöröse lesz kötelező, anélkül, hogy a megnövekedett költségeket az állam kompenzálná.”

A bírálat arra is kitér, hogy e bevételfajta szerinti teherelosztás esetén a hatósági döntés alapjául szolgáló gazdasági adatokat hozzáférhetővé kellene tenni minden érdekelt számára.  „Könnyen elképzelhető, hogy milyen konfliktusokat generál majd a gyógyszerészek között az, hogy a gyógyszertárukkal kapcsolatos érzékeny üzleti adataik ezentúl mindenki számára megismerhetővé válnak” – olvasható a hgysz.hu-n.

 

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés