hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Az ellátási láncok problémái még nem éreztetik a hatásukat a gyógyszerárakban

A vény nélküli gyógyszerek ára nem emelkedett nagyobb mértékben, mint a korábbi években – mondta Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója a Növekedés.hu-nak.

hirdetés

Országszerte több mint négyszáz patika tartozik hazánkban a BENU patikahálózatához, így széles körű rálátással rendelkeznek a gyógyszer kiskereskedelem aktuális folyamataira. Zlinszky János a Növekedés.hu-nak azt mondta, most nem tapasztalnak olyan felvásárlási lázat, amilyenre 2020 elején, az első járványhullám idejében volt példa.

Abszolút érződik ugyanakkor a patikák forgalmán az őszi náthás, megfázásos megbetegedések szezonja, ami miatt jelentősen megugrott a kereslet a felső légúti betegségek tüneteit kezelő gyógyszerek – a láz-, fájdalom- és köhögéscsillapítók, köptetők, orrcseppek – iránt.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma és az egyéb vírusfertőzések miatt ismét nagy a kereslet az immunrendszer-erősítők és a vitaminok iránt, jobban fogynak a maszkok, a fertőtlenítőszerek, valamint a különféle patikai Covid-tesztek forgalma is megnőtt. Ez utóbbiaknál a vírus és az aktív fertőzés kimutatására szolgáló, illetve a fertőzésen való átesést utólag kimutató típusokból is több fogy. Zlinszky János arra is felhívta a figyelmet, hogy az önellenőrzésre szolgáló tesztek csak tájékoztató jellegűek, ezért a pozitív házi Covid-tesztet feltétlenül meg kell ismételni hivatalos laboratóriumi szűrővizsgálattal.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az influenza és a pneumococcus elleni oltás is kapható már a patikákban. Ami a hiánycikkeket illeti, azok mindig jelen vannak a rendszerben, de az esetek döntő többségében nincs tartós hiány olyan gyógyszerből, amit ne lehetne helyettesíteni vagy különleges beszerzési engedéllyel pótolni.

Hozzátette: azt már most látják, hogy a gyógyszergyártás nemzetközi ellátási láncaiban keletkező problémák biztosan okoznak majd rövid fennakadásokat a gyógyszerellátásban. Arra azonban nem számítanak, hogy tartós hiány alakul ki, vagy hogy ne lenne aktuálisan elérhető helyettesítő készítmény egy-egy betegség kezelésére.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés