hirdetés
hirdetés

Adatvédelemről az e-recept ürügyén

Az elektronikus vényekről szóló rendelet 2017. október 31-én jelent meg, és már november 1-től alkalmazni is kell. A több lehetséges forgatókönyvből a legbrutálisabb valósult meg, ha az adatvédelmi szempontokat vesszük figyelembe, írja a tisztessegesadatkezeles.hu-n Alexin Zoltán.

hirdetés

(...) Az OEP hivatalosan nem használhatja fel az adatokat az emberek megfigyelésére, azonban az adatokat továbbítják a TEA-ba (a Tételes Egészségügyi Adattárba), amely a tövény szerint anonim, amit úgy kell érteni, hogy az OEP-nél a TAJ-t egy másik számra írják át, de a számcserét tartalmazó táblázatot korlátlan ideig őrzik meg, hogy vissza lehessen keresni akit szeretnének. A TEA az érintettek semmilyen jogát sem biztosítja, ezért per folyik ellene, hogy kiderüljön, személyes azonosításra alkalmas adatokat kezelnek és ennek következtében az érintettek hozzájárulására lenne szükség az adatkezeléshez. Mivel a TEA nem tartalmazza a leleteket, ezért kellett az EESZT, ami már bármely adathoz hozzásegíti az államot. (...)

2012-ben fogadta el az EU a más tagállamban kiállított orvosi rendelvények elismerésének megkönnyítésére irányuló intézkedésekről szóló 2012/52/EK. számú irányelvét. Ebben meghatározta, hogy milyen adatokat kell szerepeltetni azokon a vényeken, amelyet másik tagállamban kíván valaki beváltani. Ilyenkor természetesen nem jár a társadalombiztosítási támogatás, viszont nem is kell semmilyen TAJ azonosítót felírni a vényre. A fentiek szerint a következő típusú vények vannak 2017. november 1-től kezdve:

  • a NEAK által támogatott vény (elektronikus vény TAJ-jal; ha nem működik az EESZT, akkor papíron TAJ-jal kapja a beteg és a gyógyszertárban rögzítik az EESZT-be)
  • a NEAK által nem támogatott vény (ha elektronikusan írják fel, akkor kötelező TAJ-t írni rá (??, csak azért, hogy személyazonosításra alkalmas módon bekerülhessen az EESZT-be); ha papírra írják és számítógéppel, akkor kötlelező elem lett az extra vonalkód (amelynek törvényellenes a tartalma); ha kézzel írják, akkor nem kell TAJ).
  • az EU másik tagállamában kiváltható vény (csak papíron van értelme, nincs rajta TAJ, BNO és lakcím és nézetem szerint Magyarországon is ki kell szolgálja bármelyik gyógyszertár, ha nem akkor panaszt lehet tenni az EU-nál).

Mit tegyek, ha szeretném a vényeimet látni az EESZT-ben?

Ha a gyógyszer támogatott, akkor az orvos kötelezően rá kell írja a vényre a TAJ-t, aminek következtében az elektronikus vény megőrződik az EESZT-ben Önnek. Ha papíron kapja a vényt, akkor is kötelezően rajta van a vényen a TAJ, és akkor a gyógyszertárban rögzítik az EESZT-be. Ha a vény nem támogatott, akkor az extra vonalkódban benne van a TAJ és ez alapján kerül be az EESZT-be. A rögzítést a gyógyszerésznek kell elvégeznie, tehát megkérdezheti tőle, hogy ugye, akkor most benne lesz a vény az EESZT-ben. Ha nincs a vényen TAJ (az extra vonalkódban sem), akkor vigye magával a TAJ kártyáját és adja át a gyógyszerésznek, aki így tudja rögzíteni a vény adatait az ön TAJ azonosítójával.

Mit tegyek, ha nem szeretném látni a vényeimet az EESZT-ben?

Ebben az esetben le kell mondania a társadalombiztosítási támogatásról, ha nincs TAJ a vényen, akkor ugyanis nem lehet rá támogatást fizetni. A legjobb és legegyszerűebb lehetőség azt mondani, hogy külföldön szeretném kiváltani a vényt. Ekkor az orvos köteles papír vényt adni, amelyen nem lehet extra vonalkód és TAJ/BNO sem. Ezzel el kell menni a gyógyszerba és kiváltani. A gyógyszerész kérésére pedig meg kell tagadni a TAJ átadását. A második eset az, hogy elmegy az ember az orvosához és megpróbálja meggyőzni, hogy ne elektronikus vényt adjon, hanem papír vényt. A vényírási rendelet úgy szól, hogy papír vényt kell kiállítani, ha elektronikus vény kiállítása nem lehetséges, tehát semmilyen szankció nincs, ha egy orvos papír vényt ad. Szólni kell, hogy teljes áron szeretnénk kiváltani a gyógyszert, ezt jelölje meg a vényen. Ha telepítünk a mobiltelefonunkra egy vonalkód olvasót, akkor egyből ellenőrizhetjük az extra vonalkód tartalmát, ha a hosszú számsor első három számjegyét letakarjuk, és előtűnik a TAJ számunk, akkor itt jogellenes adatkezelésről van szó, és azonnal bírósági, rendőrségi eljárást lehet indítani, amelyhez jó bizonyítékként megőrizni a vényt. Ha elmegyünk a gyógyszertárba, akkor megérdeklődhetjük, hogy akarják-e rögzíteni az EESZT-be. Ha a válasz igen, akkor a gyógyszertár ellen is lehet rendőrségi, bírósági eljárást indítani jogellenes adatkezelés címén. Ha a tiltakozásunk ellenére sem hajlandók eltekinteni a rögzítéstől, akkor el lehet jönni a gyógyszertárból anélkül, hogy elhoznánk a gyógyszert, ilyenkor megúszható az adatbevitel. Egy harmadik lehetőség magánorvossal felíratni a vényt, ők még egy évig nem csatlakoznak az EESZT-hez. Itt is előre kell szólni, hogy teljes áron kérjük a gyógyszert és véletlenül sem kell átadni a TAJ-t. A városi ügyeletek sem kerültek be az EESZT-be egyelőre, kifelejtették őket.

Honnan tudhatom meg, hogy egy gyógyszer támogatott-e?

Az OEP honlapján havonta frissítve megtalálható az ún. gyógyszertörzs (PUPHA állomány). Ezt bárki letöltheti és megkeresheti benne a kívánt gyógyszert. Ha a társadalombiztosítás támogatja, akkor ez kiderül az MS Access állományból, megtudható a hatósági ár, és a támogatás mértéke is. Ha nem támogatott a gyógyszer, akkor szabadáras, gyógyszertáranként változhat az ára.

Mit tegyek, ha nem szeretném látni a támogatott vényeimet sem az EESZT-ben?

Ebben az esetben pert kell indítani az ÁEEK ellen az EU 95/46/EK. irányelv alapján. Tekintve, hogy ezt az irányelvet Magyarország nem tartja be, és rendkívül nehéz egy ilyen jogszabályra alapítani a pert, csak az EU Bírósága előtt lehet sikert aratni. Sokkal nagyobb esély kínálkozik a nyerésre az EU Adatvédelmi rendelet hatályba lépését követően, mert akkor a magyar jog része lesz az adatvédelmi rendelet és erre hivatkozva sokkal egyszerűbb lesz pert indítani. Ehhez azonban ki kell bírni még hat hónapot vény nélküli gyógyszerekkel.

PS. A patikák eladják a vényadatokat egészségügyi informatikai cégeknek (akár külföldi érdekeltségűeknek is). Írtam erről A gyógyszertárak vényadat értekesítéséről címmel. Ha gyógyszert váltanak ki, jó ha tudják, hogy ha a nyugtán egyetlen TAJ-jal azonosított tétel is van, akkor mindent, amit még vásárolt, személyazonosításra alkalmas módon továbbítanak a cégeknek. Ezért célszerű külön alkalommal megvásárolni a támogatott és a nem támogatott (vagy vény nélkül kapható) szereket, írja a többi közt dr. Alexin Zoltán.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés