hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A patikai forgalomban is változást hozott az infláció

Kissé lassult szeptemberben az előző hónapokhoz képest a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma, csupán 0,2 százalékkal bővült és 51,39 milliárd forinton állt meg, írja a Napi.hu.

hirdetés

A forgalmi adatok csekély emelkedésével párhuzamosan a dobozeladások száma is hasonló mértékben nőtt: szeptemberben több mint 16 millió darab vényköteles gyógyszert váltottak ki a betegek, ez a szám augusztushoz viszonyítva 1,5 százalékos növekedést mutat, előző év szeptemberéhez viszonyítva azonban 4,6 százalékos a visszaesést látunk – mondta a Napi.hu-nak Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

Az elemzés rámutat, hogy továbbra is magas a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma Magyarországon, 2021. szeptemberéhez képest 5 százalékos forgalombővülést mértek – sorolta a szakember.

Érdemes megfigyelni, hogy bár a forgalom növekedett előző év azonos hónapjához képest, az eladott dobozok száma viszont csökkent. Augusztusban még dobozforgalmi csúcs volt. Ez nem csak az inflációval magyarázható, hanem vásárlói viselkedéssel is, hiszen akár a drágább, akár más típusú betegségekre kapható gyógyszerek forgalma is megugorhatott.

Előző év szeptemberéhez képest nagy mértékben, 10,4 százalékkal visszaestek a központi idegrendszer gyógyszerei, 5,6 százalékkal pedig a magisztrális szerek, ezeket készítik a patikákban a gyógyszerészek. Jelentősen megugrott viszont a fogamzásgátló szerek forgalma is és a parazitaellenes készítményeké is.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés