hirdetés
hirdetés

A nem támogatott gyógyszerek helyettesítése

A nem támogatott gyógyszerek vényein nem kötelező feltüntetni a TAJ számot és a BNO kódot, amik nélkül a támogatást sem lehet igénybe venni. A megoldását a hgysz.hu keresi.

hirdetés

2011 óta az OEP, majd a háttérintézmények átalakítása után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) félévente hajtja végre az úgynevezett vaklicitet. Az eljárás célja, hogy az egymással helyettesíthető, azonos hatóanyagú és hatáserősségű készítmények ára jelentős mértékben csökkenjen, ezáltal enyhítve a gyógyszerkassza kiadásait. A folyamat egyik mellékhatása, hogy egyes készítmények kiesnek a támogatotti körből, ami problémákat okozhat a gyógyszerek helyettesítésénél a gyógyszertárban – veti fel a hgysz.hu.

A probléma lényege az, hogy a nem támogatott gyógyszerek vényein nem kötelező feltüntetni a TAJ számot és a BNO kódot, amik nélkül a támogatást sem lehet igénybe venni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyes vényeken ugyan az orvos nem tünteti fel a TAJ számot és a BNO kódot, de a gyógyszertár az extra vonalkódból ki tudja olvasni ezeket az adatokat. Vajon hogyan jár el ilyen helyzetekben szabályosan a gyógyszertár?

A gyógyszerészek tájékoztatási és helyettesítési kötelezettségét szabályozó, valamint a támogatott készítmények rendelésére és elszámolására vonatkozó előírások figyelembevételével meg tudjuk határozni, hogy a különböző esetekben hogyan kell eljárnia a gyógyszerészeknek.

A következő megállapításokat tehetjük:

1. A nem támogatott készítmények felírásánál az orvosnak nem kötelessége feltüntetnie a TAJ számot és a BNO kódot, de megteheti.

2. Ha az orvos nem tiltotta meg a helyettesítést, akkor a gyógyszerésznek minden esetben tájékoztatnia kell a beteget az elérhető kedvezőbb árú készítményről.

3. Ha az orvos feltüntette a vényen a beteg TAJ számát és BNO kódját, akkor a nem támogatott készítményt is lehet helyettesíteni támogatott készítménnyel.

4. Ha az orvos a vényen nem tüntette fel a beteg TAJ számát és BNO kódját, akkor az adott vényre támogatással nem lehet gyógyszert kiadni.

5. A támogatás elszámolásához nem elegendő az extra vonalkódból kiolvasni az adatokat, azokat az orvosnak a vényen olvasható formában kell feltüntetnie.

6. A gyógyszerész a beteg TAJ számát és BNO kódját nem pótolhatja a recepten, azt mindenképpen az orvosnak kell kijavítania.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés