hirdetés
hirdetés
2021. június. 15., kedd - Jolán, Vid.
hirdetés

A közfinanszírozott gyógyszerek forgalmi adatairól

Ahhoz, hogy a változásokat elemezni tudjuk, az idei adatokat érdemes összevetni az előző év hasonló időszakának adataival. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) tájékoztatója.

hirdetés

Mint az a kamara honlapján olvasható: a 2020-ban elindult Covid-járvány alaposan megváltoztatta az elmúlt években kialakult gyógyszerkiváltási gyakorlatot. Az első magyarországi fertőzöttet március 4-én jelentették be és egy héttel később, március 11-én került sor az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésére.

A járvány hírére már februárban elindult a gyógyszerek felvásárlása. Ahhoz, hogy a változásokat elemezni tudjuk, az idei adatokat érdemes összevetni az előző év hasonló időszakának adataival.

A közfinanszírozott gyógyszerek NEAK által közzétett forgalmi adatai alapján (az idei és a tavalyi első öt hónapot összevetve):

egyértelmű, hogy

  • az első öt hónapban dobozszámban 4%-os forgalmi növekedés volt a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmában,
  • a dobozonkénti átlagár 3%-kal magasabb (ami nem áremelésből, hanem a forgalmi struktúra változásából adódik),
  • 7%-kal növekedett a támogatás-kiáramlás és a lakosság által fizetendő térítési díj,
  • a márciusi vásárlási csúcsot forgalmi visszaesés követi, ami egyértelműen igazolja, hogy a közfinanszírozott gyógyszerek első negyedévi forgalomnövekedése elsődlegesen előrehozott gyógyszerbeszerzésből adódik.

Táblázatok a kamara honlapján

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés