hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

A kistelepülések gyógyszerellátásáról

Közvetlen gyógyszerellátás 1853 településen biztosított, 1301 helyen sem közforgalmú, sem fiók, sem kézigyógyszertár nem működik. 9 hónap alatt 30 fiókpatika zárt be, hangzott el a többi közt a kistelepülések gyógyszerellátásáról tartott miniszimpóziumon.

hirdetés

A kistelepülések gyógyszerellátásáról tartottak miniszimpóziumot az Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) székházában szeptember 19-én. „Nem először foglalkozunk a kérdéssel, korábban a Benczúr Hotelben úgyszintén egy miniszimpózium keretében körbejártuk már a témát” – emlékeztetett az elnök. Az akkori összejövetelen elhangzottakat, illetve azok eredményeit tavaly szeptemberben már benyújtották az egészségügyért felelős államtitkárságra, érdemi választ azonban még nem kaptak, jelezte dr. Hankó Zoltán. Az elnök a továbbiakban felhívta a figyelmet a kistelepülések gyógyszerellátásának fontosságára, ugyanis, különböző piaci szereplők részéről több olyan javaslattal is találkozni – gyógyszerkiadó automaták, kiterjesztett csomagküldő szolgálat, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás stb. –, amelyek nem orvosolják a problémákat, sőt – meggyőződése szerint – rontanának is a jelenlegi helyzeten. Újabban olyan felvetésekkel is találkozni, hogy a kistelepülések gyógyszerellátásához egyáltalán szükség van-e gyógyszerész jelenlétére.

Dr. Sohajda Attila alelnök a vidéki gyógyszertárak gazdasági helyzetét elemezte. „A gyógyszerellátás biztosítása politikai cél is” – hangsúlyozta. Előadásában az egyes típusok szerint bemutatta a gyógyszerforgalmazó helyek számát. Közvetlen gyógyszerellátás 1853 településen biztosított és 1301 helyen sem közforgalmú, sem fiók, sem kézigyógyszertár nem működik. „Nekünk kell tennünk valamit a helyzet megoldására” – hívta fel a figyelmet ő is – ugyanis jelen vannak olyan piaci érdekek, amelyek elsősorban csak az anyagi haszonban érdekeltek.

Dr. El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerész egy sajnálatos tényt is megosztott a hallgatósággal: 9 hónap alatt 30 fiókpatika zárt be. Az elmaradt működési célú támogatással kapcsolatban megjegyezte, jónak tartaná azt a megoldást, hogy ne kelljen minden évben az államtitkárság jóváhagyására várni. Felhívta a figyelmet arra, hogy közel sem megoldott a generációváltás, több példa is azt mutatja, hogy kis patikákat nem akarnak a fiatalok megvenni, mert nem látják biztosítottnak a megfelelő jövedelmezhetőséget. Úgy látja, a vidék gyógyszerellátásának megoldásában a gyógyszerészekre hárul a kezdeményezés feladata, olvasható a kamarai beszámolóban.

A teljes tudósítás az MGYK honlapján

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés