hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Nem az e-recept kiváltása egyszerűsödik

A gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK) elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a készülő jogszabályváltozással elsősorban nem az e-recept kiváltása egyszerűsödik, hanem a gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek.

hirdetés

Hamarosan elkészül az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más számára a gyógyszertárakban.

A szóban forgó jogszabály-módosítás lényege, hogy egy meghatalmazott vagy törvényes képviselő is kiválthassa, nemcsak felírási igazolással, hanem önmaga igazolásával – személyi igazolvány, taj-kártya – a felírt vényköteles gyógyszert más számára, vagyis praktikusan az eddigi lehetőségek tárháza fog kibővülni – fogalmazott Hankó Zoltán, hozzátéve: tehát a meghatalmazásos rendszer egy egy újabb lehetőséget nyit meg az EESZT-nek az e-receptekhez kapcsolódó használatában.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke emlékeztetett, az e-recept 2017. novemberi bevezetése óta jogszabály rögzítette, hogy az orvos (külön kérés nélkül is) köteles papír alapú, a hagyományos vényekhez nagyban hasonló felírási igazolást adni a betegnek, amivel bárki kiválthatta a készítményeket a gyógyszertárban. Egy későbbi korrekció miatt, amely során a jogszabályi hátteret módosították, aggályossá vált, hogy amennyiben a patika nem éri el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, akkor vajon a felírási igazolásra kiadhatja-e egy gyógyszert. Az azóta eltelt idő, illetve az államtitkárság, az EESZT és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetőivel folytatott egyeztetések teljesen egyértelművé tették, hogy amennyiben minden egyéb körülményt szabályosan tud menedzselni a gyógyszerész, akkor ilyen esetben is kiadható a gyógyszer. Az ehhez szükséges jogszabályi korrekció pedig rövid időn belül meg fog jelenni.

További részletek az InfoStarton

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés