hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A gyógyszerészi hivatás jövőjéről

Vajon néhány éven belül eltűnnek a magángyógyszertárak? Nagy drogériák és hálózatok fogják uralni a piacot? Csak az árverseny és a fogyasztás növelése lesz a cél? Ez a szakmánk jövője? Kocsisné dr. Balogh Anikó szakgyógyszerész írása a MOSZ Info-n.

hirdetés

Cikkemben a fenti kérdésekre keresem a választ, de senki ne gondolja, hogy a gazdasági folyamatok ellen szeretnék beszélni. Úgy gondolom, nem tartozom azok közé, akik csak ülnek ölbe tett kézzel, és sírnak „a régi szép idők” után. Nagyon is fontosnak tartom a gazdasági szemléletet, a fenntarthatóságot, a folyamatos megújulást, a fejlődést, a versenyképességet!

A gyógyszerészet azonban egy speciális terület, a patika pedig egy különleges intézmény, írja cikkében a kismarosi Málnalevél Patika vezetője. Egyszerre végez egészségügyi szolgáltatást és kereskedelmi tevékenységet. Egy olyan rendszer, amely akkor működik jól, ha a kettő között egyensúly van. Az egyensúly megbomlására mindkét irányban láthattunk példát a történelem során. Az egyik véglet a rendszerváltás előtti, államosított intézményi rendszer volt, a másik pedig a liberalizáció. Egyiket sem tartom jónak. Bármelyik irányba is mozdul ki a mérleg nyelve, egy dolog mindenképpen sérül: a patika „lelke”. Ez pedig nem más, mint a gyógyszerészi hivatásunk, amelynek motorjai mi, a benne dolgozó szakemberek vagyunk. Ha eltűnik a patikából a személyesség, az emberi kapcsolatrendszer, a hivatás iránti elköteleződés és a szakma szeretete, akkor ez a hely kiüresedik. Már nem patika lesz, hanem csak egy bolt, egy egyszerű drogéria.

Vagyis el kell döntenünk, hogy egyszerű kereskedőkké válunk, vagy a hivatásunkhoz hű gyógyítók maradunk. Az irány jelenleg az előbbi felé mutat. A gyógyszertárak láncokba tömörülnek, és sajnos mi magunk is belemegyünk az árversenybe. A folyamatos akciózás következtében a beteg nem azért jön be a patikába, mert bennünk bízik, ránk hagyatkozik, tőlünk kér egészségügyi tanácsot, hanem azért, mert ma éppen nálunk a legolcsóbb a megfázás elleni forróital-por. Holnap viszont máshol lesz olcsóbb, így már nem hozzánk fog jönni. Az árverseny éppen ezért, ha meg szeretnénk tartani a betegeket, nem kívánatos. A szaktudásunk erre sokkal jobb eszköz! (...)

Nyugaton is akad bőven olyan kis magángyógyszertár, amelyik versenyképes tudott maradni, és a hálózatok térnyerése ellenére is jól működik. Ők voltak azok, akik rájöttek, hogy a szakmai tudásukkal, a gyógyszerészi gondozással olyan pluszt adhatnak az embereknek, amit a nagy drogériák nem képesek. Felismerték, hogy nem az árakkal kell versenyezniük, hanem a fogyasztói igényekhez igazodva pluszszolgáltatást kell nyújtaniuk. Jelenleg az egyetlen dolog, amit tehetünk a patikai gyógyszerészet jövőjéért itthon, hogy követjük ezeknek a külföldi magángyógyszertáraknak a pozitív példáját. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a szakmai plusz-szolgáltatásokra, a gyógyszerészi gondozásra, mint az árversenyre. Tovább építjük a betegek belénk vetett bizalmát, és a tekintélyromboló botrányok (clonazepam, kalcium, valsartan) közepette is őrizzük a szakma hitelét. (...)

A teljes cikk

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés