hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

"A vidéki kis gyógyszertárak tulajdonos gyógyszerészei szinte börtönben élnek"

Az inflációs környezetben a gyógyszerészek is javítani akarják a pozíciójukat és ezért akár a tevékenységük bővítésére is készek – derül ki Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége elnöke Népszavának adott interjújából.

hirdetés

A betegek egyik leggyakoribb panasza, hogy még a fővárosban sem nagyon tudnak egyszerre kiváltani három havi adag gyógyszert. Ezért aztán vagy többször kell visszamenniük, vagy több patikát is fel kell keresniük, mire begyűjtik az adagjukat. Ön szerint rendben van ez így?

Nyilván nincs, de azt sem gondolom, hogy ez általános, egy korábbi kutatásunk szerint minden 12.-13. esetben fordul elő, hogy a betegnek valóban vissza kell jönnie. Ma Magyarországon a támogatott készítményekből is több mint 5 ezer féle van. Nincs olyan patika, amely képes lenne minden receptköteles gyógyszerből három havi mennyiséget betárazni. Visszatérve a kérdésére, ha a beteg nem kapja meg a patikában azonnal a gyógyszerét, annak több oka is lehet: például az orvos olyan gyógyszert írt fel, ami hiánycikk. Ebben az esetben tényleg vándorlásra van kényszerítve a páciens, hogy megtalálja azokat a patikákat, ahol még egy-egy dobozzal fellelhető. Ilyenkor lehet helyettesíteni, de csak akkor, ha az orvos ezt a recepten nem tiltotta meg. Van, amikor a beteg is azt mondja, hogy ragaszkodik a konkrét gyógyszeréhez. Előfordulhat az is, hogy éppen olyan gyógyszert írt fel az orvos, ami ritka és nem fogy, tehát nem éri meg a patikának, hogy egy ilyenből készletet tartson. A jó hír az, hogy a gyógyszertárak naponta akár háromszor-négyszer is kapnak árut, ha szükséges. Így a legrosszabb esetben is másnap reggelre meg tudják rendelni, de jó esetben akár már aznap délutánra is odaérhet. (...)

Azért mégiscsak az volna a normális, ha egy utazással megúszható lenne a gyógyszerkiváltás…

Jogos, de hogy jobban értse: Magyarországon például nagyon sokan szednek koleszterinszint-csökkentőt, csak ebből a hatóanyagból legalább 15-20 -féle gyógyszerforma érhető el. Jó esetben a gyógyszertár megtapasztalta vagy egyeztet arról, hogy a közelében gyógyító orvos melyeket rendeli a leggyakrabban és azokat tartja. Elég, ha jön egy helyettesítő orvos, aki egy másik gyártó koleszterinszint-csökkentőjét írja. Egy ilyen helyzetben máris borul a beteg komfortérzete, mert a gyógyszertár azt már nem tartja ekkora mennyiségben, meg kell rendelnie, így a receptet kiváltónak vissza kell jönnie a készítményért. Mindez nem azért van, mert a patikák nem akarnak gyógyszert tartani, hiszen abból élnek, hogy kiadják az orvosságokat. Alapvető érdekük, hogy megfelelő legyen a készlet. De az sem várható el, hogy a teljes vényköteles portfólióból több havi mennyiséget raktározzon egy patika: hiszen vannak több millió forintos gyógyszerek is. Ha ott van, de senki nem viszi el, akkor az egy idő után lejár, csak leselejtezni lehet. Azaz tovább romlik a gyógyszertár jövedelmezősége, amely már most is kritikus. (...)

Hol tart a patikák jövedelmezőségét erősítő javaslatuk? Egyeztettek már a kormányzatból valakivel?

Nem, a kormányzatból még senkivel nem tárgyaltunk, a választások és a kormányalakítás időszakában nem gondoltuk időszerűnek. Mi eddig a szakmai szervezetekkel próbáltunk egységes álláspontot kialakítani. Jó, hír, hogy sok problémát már ugyanúgy látunk. Ám ahhoz, hogy ebben az ügyben bárki hatékonyan tudjon a kormányzat elé állni, el kell végezni egy mélyebb hatáselemzést. Ez most készül. S ebben részletesen bemutatnánk, milyen hatása van az alacsony árrésnek többek között a szakemberhiányra. A vidéki kis gyógyszertárak tulajdonos gyógyszerészei szinte börtönben élnek. Hiszen a 10-12 milliós havi forgalmat bonyolító patika nagyjából eltartja a tulajdonosát, meg az asszisztenst. Ha ez a gyógyszerész el akar menni szabadságra, akkor a pillanatnyi jövedelmezőség mellett két lehetősége van: arra az időre bezárja a gyógyszertárat, ami egy kis településen nem is etikus, vagy keres egy helyettesítő gyógyszerészt, aki viszont elviszi a negyedéves eredményét. (...)

Danó Anna teljes interjúját ITT olvashatja

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés