hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

375 millió forinttal gazdagodtak a Patika pénztártagok

Az önkéntes egészségpénztári befizetés után járó 20%-os szja-jóváírás miatt a Patika Egészségpénztár tagjai a NAV-tól összesen 406 millió forint visszatérítésre jogosultak. Az adójóváírás maximalizálásában azonban még komoly tartalékok vannak.

hirdetés

2017-ben a Patika-csoportba rekordösszegű, összesen közel kétmilliárd forint egyéni befizetés érkezett. Mivel a pénztártagjaink többsége május 22-ig elkészítette az adóbevallását, amelyben érvényesítette a neki járó szja-visszatérítést, június végéig 375 millió forintot írtunk jóvá az arra jogosultak számláján, írja a Patika-csoport hírlevele. Az adóhatóság által az egészségpénztárba utalt összeg levonás nélkül, azonnal költhető a pénztári szolgáltatásokra.

2015-ben 241 millió, 2016-ban 301 millió, 2017-ben 314 millió, idén 400 millió forintot írtak jóvá, de még mindig sokan vannak, akik nem használják ki az öngondoskodás után járó állami támogatást. Tavaly összesen 10 ezer pénztártag között oszthattak fel fejenként valamivel több, mint 30 ezer forintot. Idén az adójóváírást igénybe vevő pénztártagok száma nem változott lényegesen, ők viszont már átlag 40 ezer forinttal gazdagodtak. A számokat összevetve a 110 ezer fős tagsággal és a maximálisan visszaigényelhető 150 ezer forinttal, továbbra is hatalmas tartalékok rejlenek az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság fokozásában.

Amennyiben jövőre több adó-visszatérítést szeretne kapni a NAV-tól, 3 dolgot tehet:

  • többet fizet be a számlájára, mivel a számlára egyénileg befizetett tagdíj összege után 20% adó-visszatérítés jár,
  • a számláján lévő pénz egy részét leköti, mivel a számlán 2 évre lekötött összeg után a lekötés évében 10% adó-visszatérítés jár,
  • elvégezteti az amúgy is esedékes szűrővizsgálatokat, mivel a prevenciós szolgáltatásokra kifizetett összeg után 10% adó-visszatérítés jár.

Az egészségpénztári számlára érkező forintokat azonnal költheti a pénztári törvényben meghatározott szolgáltatásokra. 2017-ben jelentősen megnőtt a várólista nélküli magánegészségügyben kifizetett egészségforintok aránya és sok pénztártag élt a készpénzes támogatást jelentő önsegélyező szolgáltatások valamelyikével is. Az előzetes felmérés szerint jövőre tovább nőhet a magánegészségügyi költések aránya, és sokan tervezik, hogy igénybe veszik a gyermek születése után járó egymillió forintos támogatást is. Ezeken túl nőhet a kereslet az önsegélyező iskolakezdési támogatás és a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztés támogatása iránt is, különösen a cafeteria tervezett átalakítása tükrében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés