hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

2019-ben kérje munkáltatójától az egészségpénztári hozzájárulást!

Jövőre annak is érdemes a munkáltatói egészségpénztári juttatást választania, aki idén más cafeteriaelemeket kért, közli a Patika-csoport hírlevele. 2019-ben a bérnél kedvezőbb adózással már csak egészségpénztári célzott szolgáltatással kaphatunk például iskolakezdési támogatást vagy lakáshitel törlesztést.

hirdetés

A munkáltató – anélkül, hogy nagyon bonyolult adminisztrációs terheket venne a nyakába – két módon ismerheti el munkavállalója teljesítményét a bérnél kedvezőbb áron 2019-ben: utalhat a SZÉP Kártyára, vagy szerződést köthet az egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomag(ok)ra, amellyel a munkavállalók egészségéhez és jóllétéhez járul hozzá. Adott cég juttatási politikájától és a rendelkezésre álló keretösszegtől függően akár mindkét lehetőséggel élhet.

Miért mondjuk, hogy a munkáltató jövőre az egészségpénztáron keresztül adhatja az eddig megszokott legnépszerűbb juttatásokat? Azért, mert a pénztár olyan széles egészségcélú és jólléti szolgáltatásportfoliót kínál, amelynek köszönhetően a munkáltató szinte bármilyen élethelyzetben lévő munkavállalójáról tud gondoskodni.

Választék 2019-ben

A 34,50%-os közteherrel adható SZÉP Kártya eddigi célrendszere és keretösszege nem változik, a vendéglátás számla 150 000 Ft-ig, a szálláshely számla 225 000 Ft-ig, a szabadidő számla 75 000 Ft-ig támogatható, e felett a juttatást 40,71%-os adó terheli. A juttatás módjában azonban lesz változás: aki szeretne SZÉP Kártyát, annak szerződést kell kötnie a kártyakibocsátó bankkal legkésőbb január 5-ig. Ekkortól a munkáltató már csak a banknál arra a célra nyitott számlára utalhatja a juttatást, célonként és munkavállalónként külön-külön. (A korábban kapott összegek jövőre is változatlan feltételekkel költhetők.)

Az egészségpénztári juttatás 2019-ben is 40,71%-kal adózik, de a támogatás technikája jelentősen átalakul. Munkáltatói tagdíj-kiegészítés helyett célzott szolgáltatásként definiálja a törvény: a munkáltató bizonyos szolgáltatásokra, juttatásokra és ezekhez rendelt keretösszegre köt meghatározott időre szerződést a pénztárral. A munkavállaló a rendelkezésére álló béren kívüli juttatás keretének terhére választhat ezekből a csomagokból egyet vagy akár többet is.

Az összeg nem kerül a tag egyéni számlájára, hiszen az kizárólag a szerződésben meghatározott célra fordítható. Ettől eltekintve azonban a patikás vagy az újpilléres pénztártag egyéb változást nem fog érzékelni, hiszen a Patika-csoporton belül rendelkezésre álló és már évek óta bizonyított többzsebes kártyatechnológia a háttérben gond nélkül kezeli az egyes alszámlákon lévő egyenlegeket.

Ezt jelenti a célzott szolgáltatás

Mik is lehetnek ezek az egyenlegek? Nézzünk egy példát. A munkáltató évi 300 ezer forintos juttatási kerettel ismeri el dolgozója teljesítményét, lojalitását. Amennyiben ez a munkavállaló rendelkezik jelzálogalapú lakáshitel-törlesztéssel, érdemes célzott szolgáltatásként igényelni a juttatást. Természetesen ezt csak a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően tehetjük: lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére havonta a minimálbér 15%-a kérhető, de legfeljebb a törlesztés havi összege. Az idén érvényes feltételek szerint tehát évente legfeljebb 248 400 forintot (ez jövőre várhatóan nő a várható minimálbér-emelés eredményeként) köthetünk le erre a célra.

De mi lesz a fennmaradó több mint 50 000 forinttal? Amennyiben a munkáltatónk lehetővé teszi, kérhetjük a SZÉP Kártya valamelyik céljára, vagy igényelhetünk egyéb célzott szolgáltatást. 50 000 forintért például igénybe vehetünk diagnosztikai vizsgálatot, részt vehetünk menedzserszűrésen, hogy megelőzzük a nagyobb problémákat, beszerezhetjük a család számára szükséges vitaminokat, gyógyszereket vagy akár a gluténmentes élelmiszereket.

Az eddig egészségkártyával fizetett juttatásokat jövőre is a megszokott módon vehetjük igénybe, és az egyéni befizetések költhetőségét sem érinti a jövő évi cafeteriaváltozás. A pénztár által meghatározott kötelező tagdíjat a pénztártag fizeti be, amely után 20%-os szja-jóváírást kap. Az egyéni számlán jóváírt összeg szabadon költhető bármilyen pénztári szolgáltatásra.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés