hirdetés
hirdetés

1500 gyógyszer hiánycikk Magyarországon

A Pénzcentrum utánajárt, hogy mit tehetünk, ha egy általunk alkalmazott készítmény esetén lép fel gyógyszerhiány: a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségét is megkeresték.

hirdetés

Az OGYÉI adatbázisa alapján 37602 törzskönyvezett gyógyszerkészítmény van, aminek a 3,9 százaléka a hiánylistán szereplő 1479 tétel. A gyógyszertári tapasztalatok és a napi gyakorlat ismeretében dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója viszont elmondta a Pénzcentrumnak, hogy ez az adat önmagában semmit nem árul el a hiánycikkek jelentőségéről. Ugyanis azt, hogy mekkora jelentősége van egy adott készítmény hiánycikké válásának, több tényező is befolyásolja, például hogy a hiány sokakat érint-e, vagy csak a betegek szűk körét. 

Szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély, vagy sem, ha nem kapják meg a betegek, mondta el Marjai Tamás  és hozzátette, hogy ezek alapján nehéz megmondani, hogy mennyire nagy problémát okoznak összességében a betegeknek a nem beszerezhető készítmények. Értelemszerűen egyéni szinten mindig nagy problémát jelent, ha valaki nem kapja meg a gyógyszerét. A gyógyszertárban dolgozó kollégák tapasztalata alapján az elmúlt pár évben növekedett a hiánycikkek száma, azonban pontos számot erről nem lehet mondani.
 
Az OGYÉI kétféle módon értesül a hiánycikkeké váló készítményekről:
 
  • a gyártóknak kötelező bejelentést tenniük az ellátási hiányról,
  • illetve egyéb információs csatornákon keresztül (a betegektől, nagykereskedőktől, kórházaktól).

A bejelentések alapján a hatóság a készítményt nyilvántartásba veszi, és szükség esetén intézkedik. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor egy gyógyszer nem kerül fel a hiánycikk listára, a gyógyszertárak mégsem tudják beszerezni azt. Például, ha egy gyógyszer nem mindegyik nagykereskedőnél szerezhető be, és az adott gyógyszertár egyik partnerétől sem tudja megrendelni.

A teljes cikk

 
(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés