hirdetés
hirdetés

Zsírbarnító fogyasztó tapasz

Olyan kombinált hatóanyag-tartalmú, fogyasztó hatású mikrotűs tapaszt fejlesztettek ki amerikai kutatók, ami a fehér zsírszövetet lokálisan barnává képes alakítani.

hirdetés

Az emberben és az emlős állatokban is kétféle zsírszövet található. A fehér zsírszövet nagy triglicerid-cseppek formájában raktározza az energiát. A barna zsírszövet ezzel szemben nagyszámú mitokondriumot tartalmaz, amik a zsírt „elégetve” hőt termelnek.

A fogyni vágyók kívánságait teljesíteni igyekvő kutatók régi álma az, hogy a fehér zsírszövetet meg lehessen „barnítani”, azaz a fehér zsírszövetet át lehessen alakítani barnává. Úgy tűnik, az Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak ez most sikerült.

Lokálisan ható mikrotűs tapasz, kétféle hatóanyaggal

A kutatók olyan mikrotűs tapaszt fejlesztettek, ami a hatóanyagokat a hatás helyére, közvetlenül a fehér zsírszövetbe juttatja. Az egyik hatóanyag az inzulinrezisztencia csökkentése révén ható roziglitazon (a hatástani csoportnak ez a tagja hazánkban nincs forgalomban gyógyszerkészítményként, néhány országban azonban megtalálható), a másik egy béta-3-receptor agonista hatású anyag, a CL 316243. A nanopartikulumokba zárt hatóanyagokat egy mikrotűs rendszer a bőrön keresztül juttatja el a hatás helyére.

Ígéretesek az egerekkel végzett kísérletek

A zsírbarnító tapasz hatásának tesztelése céljából a hatóanyaggal töltött mikrotűs tapaszok 1 cm2 nagyságú darabkáit elhízott egerek alhasának egyik oldalára tapasztották, az ellenkező alhasi oldalra – kontrollként – hatóanyagot nem tartalmazó, ugyanolyan méretű tapasz került. A kontroll-csoportba sorolt állatok alhasának mindkét oldalára hatóanyagot nem tartalmazó tapaszokat helyeztek. A tapaszokat négy héten keresztül, háromnaponta cserélve viselték a kísérleti állatok.

Mint az az ACS Nano folyóiratban publikáltakból kiderül, azok az egyedek, amelyek hatóanyagos tapaszt kaptak, a kísérleti időszak végére az érintett oldalon, a lokális hatást igazolandó, a zsírtömegük 20 százalékát elveszítették. Emellett, a kezelt csoportnál a kutatók alacsonyabb éhomi vércukor-szinteket, illetve mintegy 20 százalékkal fokozott oxigén-felhasználást tapasztaltak, a felgyorsult anyagcsere jelenként.

Humán vizsgálatok még nem történtek

A hatóanyag-kombináció humán vizsgálata még nem történt meg, a kutatók azonban tervezik, hogy a jövőben a zsírbarnító tapaszokat klinikai vizsgálatoknak is alávetik. 

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés