hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Vakcináció szúrás helyett kapszulával

Sertéseken már tesztelik azt a módszert, amellyel a kutatók elképzelései szerint szájon át bevehető kapszulával oldható meg akár az mRNS vakcináció is, írja a Qubit.

hirdetés

A gyomor-bél traktus immunrendszerének stimulálása ismert módja az immunválasz kiváltásának. A Massachussets Institute of Technology (MIT) kutatói már évek óta próbálkoznak azzal, hogy egy speciális kapszula segítségével a hagyományosan csak injekcióval bevihető, az emésztés során lebomló hatóanyagokat jussanak be az élő szervezetbe.

Az MIT News január 31-én számolt be a fejlesztések legújabb szakaszáról. A Giovanni Traverso gasztroenterológus és Robert Langer onkológus professzorok doktorjelöltjeikkel mostanra dolgozták ki a sertéseken már tesztelt módszert, amellyel elképzeléseik szerint szájon át bevehető kapszulával oldható meg akár az mRNS vakcinációi is. A Matter folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban a kutatók azt állítják, hogy ez a módszer az emésztőrendszeri betegségek, például a fekélyek kezelését is megkönnyítheti.

A megoldás nyitja a kapszula fizikai felépítése. Traverso és Langer már évek óta dolgoznak a gyógyszerek gyomor-bélrendszerbe juttatásának újszerű módjain. Három éve már bemutatták azt a kapszulát terveztek, amely lenyelése után képes volt hatóanyagokat, például inzulint a gyomornyálkahártyába juttatni. A nagyjából áfonya méretű, a gyomorban még nem lebomló poliészterből készült eszköz alakja a hátukról könnyedén a talpukra forduló teknősfajok ihlették, Ez a súlypontelosztás azt szolgálja, hogy a kapszula megtalálja azt a helyet a gyomor belső falán, ahol be tudja injektálni tartalmát a nyálkahártyába. A kutatók tavaly már monoklonális antitestek folyékony formában történő bejuttatását is megoldották, ezután döntöttek, hogy megpróbálják a kapszulát nukleinsavak szállítására használni, amelyek szintén óriásmolekulák, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés