hirdetés
hirdetés

Útjára indult a STARS projekt

2019. januárjában indult útjára az EU finanszírozású STARS (Strengthening Training of Academia in Regulatory Science) projekt 18 tagállami nemzeti gyógyszerhatóság, köztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részvételével. A három év időtartamú projekt a bonni székhelyű gyógyszerügyi hatóság, a Bfarm (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) koordinációjában valósul meg.

hirdetés

A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti és európai szinten elemezze és javítsa az akadémiai szektor felkészültségét a regulációs tudományokban, illetve hogy módszertani segítséget nyújtson az akadémiai egészségügyi célú kutatási tevékenységekhez. A STARS projekt felméri a klinikai kutatóközpontok, egyetemi és akadémiai kutatók, finanszírozó testületek és nemzeti hatóságok bevonásával a jelenleg rendelkezésre álló regulációs tudományos tanácsadás különböző formáit, eszközeit, illetve azonosítja a hiányterületeket és a jelentkező igényeket is.

Az STARS vizsgálatai és eredményei alapján stratégai terv készül, amely reményünk szerint hosszabb távon a gyógyszerfejlesztések sikerességét növeli, végső soron a betegek gyorsabb modern gyógyszerekhez jutását segíti, közölte a hazai gyógyszerhatóság.

Az OGYÉI 2016-ban hozta létre az Innovációs Irodát azzal a céllal, hogy hatékony és célzott támogatást tudjon nyújtani az egészség megőrzéséért dolgozó fejlesztőknek, annak érdekében, hogy a magyarországi betegek a lehető legkorábban jussanak biztonságos és hatékony termékekhez.

Az Innovációs Iroda folyamatosan együttműködik az akadémiai szektorral, az egyetemekkel és különféle kutatóhelyekkel. Az ily módon kialakuló szakértői bázis kiváló lehetőséget nyújt a hazai innovációs potenciál hatékony támogatására, így természetes, hogy az intézet csatlakozott a hasonló céllal létrehozott európai szintű kezdeményezéshez. Bízunk benne, hogy a STARS projekt tagjaként, még közvetlenebb, intenzívebb párbeszéd kialakításával, a hatóság továbbra is hozzájárulhat a gyógyszerfejlesztési kutatások eredményességéhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés