hirdetés
hirdetés
2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés

Új technológia a természetes vízek jó állapotáért

A technológia képes eltávolítani a felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat.

hirdetés

Környezetbarát technológiát dolgozott ki a veszprémi Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében, az eljárás hozzájárulhat a természetes vizek jó állapotának megőrzéséhez – közölte a Pannon Egyetem szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28,7 millió forint támogatással 2016. július 1. és 2019. június 30. között hajtották végre a projektet, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben, a felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat.

A projekt célkitűzése olyan membrán bioreaktoros művelet kidolgozása volt, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben (10-4 – 10 µg/l) jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat, mely vegyületek hosszú bomlási idővel jellemezhetőek és bizonyítottan egészségügyi, illetve ökológiai kockázatot jelentenek.

Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködés résztvevői (fotó: Pannon Egyetem)
Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködés résztvevői (fotó: Pannon Egyetem)

A kutatások a fenolos csoportot tartalmazó hatóanyagok, amoxicilin, ösztradiol, diklofenák, ibuprofen, ciprofloxacin és karbamazepin enzimkatalitikus lebontásának vizsgálatára irányultak. Az említett mikroszennyezők ártalmatlanítása érdekében különböző enzimek rögzítése történt nanorészecskékhez, valamint különféle módon membránokhoz. A rögzítési kísérletek célja az enzimek stabilitásának, továbbá elválaszthatóságának és újrahasznosíthatóságának növelése volt az ipari alkalmazhatóság érdekében. A létrehozott nanorészecskék az enzim élettartamát jelentősen meghosszabbították, a membránon való rögzítés pedig a folyamatos használatot tették lehetővé. A kiválasztott membránok tulajdonságainak köszönhetően nem szükséges nagy nyomáskülönbséget tartani, szemben a nanoszűrés során használatossal. A projekt eredményeként létrehoztunk egy ígéretes környezetbarát technológiát, mely enzimek alkalmazásával képes a mikroszennyezők eltávolításának problémáját megoldani, és ezáltal hozzájárulhat a természetes vizeink jó állapotának megőrzéséhez.

A projekt megvalósításában a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, valamint a Környezetmérnöki Intézet munkatársai vettek részt. Az eredmények több nemzetközi és hazai konferencián, valamint tudományos publikáció formájában kerültek bemutatásra.

Az eredményeket több nemzetközi és hazai konferencián, tudományos publikációban mutatták be.

(forrás: Pannon Egyetem, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés