hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Új regulátor molekula a testsúly csökkentésében

Az augmentor-alfa csak a hipotalamuszban, a környező neuronokra fejti ki hatását, ezért kiváló gyógyszercélpont lehet például táplálkozási zavarok (anorexia, kachexia) kezelésében.

hirdetés

A Yale Egyetem kutatói eredetileg egy rákkutatási projekt során figyeltek fel az augmentor-alfa nevű fehérjére, mivel az anaplasztikus limfóma-kináz (ALK) receptorhoz kötődve aktiválja az onkogént. Először arra jöttek rá, hogy a legerősebben a hipotalamusz régióban expresszálódik, annak is az éhségérzet szabályozásáért felelős AgRP neuronjaiban.

A PNAS folyóiratban publikált cikkükben pedig már arról számoltak be, hogy a fehérje az inzulinhoz hasonlóan fontos szerepet tölthet be a testsúly szabályozásában. A vizsgálat során egerekben törölték az augmentor-alfa expressziójáért felelős gént, és azt figyelték meg, hogy ezek az állatok táplálék hiányában sem csökkentik fizikai aktivitásukat, és anyagcseréjük is a korábbi szinten marad. Ez azt jelenti, hogy a fehérje biztosítja a “nincs élelem, spórolj az energiával” összefüggést.

Fotó: archív
Fotó: archív

A teljes szervezetre ható inzulinnal szemben az augmentor-alfa csak a hipotalamuszban, a környező neuronokra fejti ki hatását, ezért kiváló gyógyszercélpont lehet például táplálkozási zavarok (anorexia, kachexia) kezelésében.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés