hirdetés
hirdetés
2022. január. 22., szombat - Vince, Artúr.
hirdetés

Új potenciális célpont a következő generációs COVID-19 vakcinák számára

A University College London kutatói a Nature folyóiratban közölték új eredményeiket, melyek szerint az új generációs COVID-19 vakcinák olyan immunválaszt válthatnak ki, amelyek a vírusok életciklusának igen korai szakaszában nélkülözhetetlen “replikációs fehérjéket” képesek bontani.

A felfedezés azért is jelentős, mert a remények szerint a memória T-sejtek aktiválásával elméletileg egy pán-koronavírus oltóanyag elkészítése is lehetséges lenne, azaz egy olyan vakcinát lehetne létrehozni, ami nem csak a SARS-CoV-2 vírus és variánsai, hanem a közönséges náthát és az állati koronavírusokat is képes lenne sakkban tartani.

A kutatás szerint azokban az emberekben, akik természetes módon ellenállónak bizonyultak a koronavírus-fertőzésnek, olyan memória T-sejtek keletkeztek, amelyek képesek a vírus reprodukciós fehérjéit expresszáló sejteket felismerni, így a fertőzést igen korai állapotában elfojtani. Az ilyen T-sejtek képződését kiváltó oltások ráadásul a tüskefehérjét felismerő vakcinák előtti védelmi vonalat nyújthatnának, és azokkal együtt is alkalmazhatók lennének.

Forrás: Pre-existing polymerase-specific T cells expand in abortive seronegative SARS-CoV-2, Nature (2021).

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés