hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Új nanotechnológiás COVID-19 elleni vizsgálati oltóanyag mutatott jó hatásosságot

Clevelandi kutatók nanotechnológiás eljárással egy olyan új, ígéretes vakcinát terveztek, amely az eddigi preklinikai eredmények szerint kiváló hatásosságot mutatott a COVID-19 elleni védekezésben.

hirdetés

Az mBio folyóiratban megjelent cikkében a kutatócsoport arról számol be, hogy a ferritin fehérjéből szerkesztett, és a SARS-CoV-2 tüskefehérje-régióit tartalmazó oltóanyag egyrészt hőstabil, azaz hűtés nélkül tárolható és szállítható, másrészt sikeres preventív illetve tünetmérséklő hatással rendelkezik.

A vizsgálatok további érdekessége, hogy ezeket a preklinikai vizsgálatokat nem transzgénikus egér modellszervezeten végezték, mivel ez nem képes hűen tükrözni a COVID-19 emberekben bekövetkező progresszióját és tüneteit, hanem új modellszervezetet, vadászgörényeket alkalmaztak.

A vadászgörények egyrészt érzékenyek a légúti fertőzésekre, másrészt légzőszervrendszerük anatómiája is sokkal közelebb áll az emberihez. A vizsgálatok során az állatok intramuszkuláris és intranazális együttes immunizációja adta a legjobb eredményeket.

Forrás: Young-Il Kim et al, Development of Spike Receptor-Binding Domain Nanoparticles as a Vaccine Candidate against SARS-CoV-2 Infection in Ferrets, mBio (2021).

(MTI/Ujvári Sándor)
(MTI/Ujvári Sándor)

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés