hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Az érintett molekulák potenciális gyógyszercélpontként szolgálhatnak a jövőben

Új módszer a 2-es típusú cukorbetegségben károsodott béta-sejtek azonosítására

Amerikai kutatóknak sikerült egy olyan módszert kifejleszteniük, amellyel kimutathatók a 2-es típusú cukorbetegségben károsodott béta-sejtek.

hirdetés

A Harvard Medical School együttműködő partnere, a bostoni Joslin Diabetes Center kutatói a Nature Metabolism folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy olyan módszert sikerült kidolgozniuk, mellyel képesek megkülönböztetni a 2-es típusú cukorbetegség során károsodott sejteket az egészséges béta-sejtektől.

A cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatok egyik sarokköve, hogy a beteg, károsodott béta-sejtek megkülönböztethetők legyenek az egészségesektől – azaz annak megállapítása, hogy molekuláris szinten miben térnek el a jól funkcionáló sejtektől. A jelenlegi kutatás erre a választ az m6A messenger RNS metilációjának megváltozásában találta meg – a metiláció során az mRNS molekulákkal interakcióba lépő különböző molekulák gének ki- és bekapcsolását végzik reverzibilis módon, ám 2-es típusú cukorbetegségben ez a folyamat gátlódik. A hipometiláció következményeként számos olyan fehérje funkciója is sérül, amelyek igen fontosak a béta-sejtek megfelelő működésében – például a PDX1, az IGF1 receptor és a PP3CA.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók hipotézisüket olyan állatkísérletekben igazolták, melyek során kiütöttek vagy gátoltak olyan enzimeket, amelyek a metilációban vettek részt. Feltevésük helyesnek bizonyult, mert az egészségesen született állatok is hamarosan a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonló tüneteket mutattak. A kutatás nemcsak abból a szempontból jelentős, hogy lehetővé teszi az egészséges és a károsodott béta-sejtek elkülönítését a laboratóriumban, hanem segíthet annak pontosításában is, hogyan progrediál a betegség. Ezen felül pedig a hipometiláció által érintett molekulák potenciális gyógyszercélpontként szolgálhatnak a jövőben.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés