hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Új gyógyszerkombinációt vizsgálnak a hasnyálmirigyrák kezelésében

A UCLA Jonsson Rákkutató Központ kutatói a hasnyálmirigyrák magas intratumorális interferon szignalizációt (IFN) mutató altípusát vizsgálva felfedezték, hogy az IFN szignalizáció 1-es típusának felerősítésével csökkenthető a rákos sejtek növekedéséhez elengedhetetlen NAD és NADH szintézise.

hirdetés

A biokémiai útvonal leírását követően a kutatók állati modellszervezeteken megvizsgálták, hogy az újonnan kifejlesztett második generációs NAMPT-gátlók és a szisztemikus STING-agonisták kombinációja valóban használható-e a tumorok kezelésében.

Az eredmények szerint a szerkombináció alkalmazásával nemcsak a daganatok növekedését sikerült hatékonyan gátolni, de az állatokban a kontrollhoz képest csökkent a májáttétek száma is.

Az eredmények alapján, amennyiben sikerül azonosítani a magas IFN-szignalizációt mutató tumorokat, vagy ha sikerül kellőképpen felerősíteni az IFN-szignalizációt, növelni lehet a tumorsejtek érzékenységét a kombinált kezeléssel szemben, ami új fejezetet nyithat az egyik legnehezebben kezelhető ráktípus terápiájában.

Forrás: Alexandra M. Moore et al, NAD+ depletion by type I interferon signaling sensitizes pancreatic cancer cells to NAMPT inhibition, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés