hirdetés
hirdetés

Új gyógyszer klinikai vizsgálata agytumorokban

Az agytumorok kezelésére igen kevés szer áll rendelkezésünkre és azok többsége nem képes átjutni a vér-agy gáton. Ezért is jelentős minden olyan új szer, amely ezt képes megtenni, írja az OTSZ Online.

hirdetés

Egy nemrégiben végzett fázis 1b vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy a PAC-1 jelű új vegyület biztonságosan alkalmazható-e glioblastoma multiformában, illetve biztonságosan kombinálható-e a betegség kezelésére jelenleg rendelkezésre álló kemoterápiás szerekkel.

A vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akiknek daganata az első vonalbeli kezelés mellett progrediált. A jelenlegi vizsgálat egy olyan, jelenleg is folyó fázis I vizsgálat kiterjesztett periódusa, melyben az önmagában alkalmazott PAC-1-et tesztelik különböző késői stádiumú rosszindulatú daganatokban. A vizsgálatot vezető dr. Paul Hergenrother, az Illinois Egyetem professzora már több mint egy évtizeddel ezelőtt felismerte a PAC-1 tumorellenes hatásait

A PAC-1 egyedülálló abból a szempontból, hogy képes keresztüljutni a vér-agy gáton, mely egyébként a daganatellenes szerek többsége számára akadályt jelent. A szer a prokaszpáz-3-at célozza meg, egy olyan enzimet, mely számos tumortípusban fokozott mennyiségben expresszálódik. A humán és rágcsáló sejtvonalakon végzett vizsgálatok ígéretes eredményekkel zárultak, és a kutatók kutyákon is tesztelték a PAC-1-et többféle, természetes úton spontán kialakult tumor esetében.

A kutatók az Oncotargetben publikálták kutyákon és rágcsálókon szerzett legfrissebb tapasztalataikat.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés