hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Új eljárás a hidrofób gyógyszerek előállítására

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) vegyészmérnökei kidolgoztak egy egyszerű eljárást a hidrofób gyógyszerek tablettákba és kapszulákba történő beépítésére, írja a Mandiner.

A víztaszító gyógyszerkészítmények létrehozásához (például ibuprofén) jelenleg olyan eljárást alkalmaznak, ami megköveteli a vegyület nanokristályokig történő leőrlését, hogy az emberi sejtek könnyebben felszívhassák azt. Ezután segédanyagot adnak hozzá, ami leggyakrabban a metilcellulóz, mely vízben könnyen felszívódik és a gyógyszerek gyorsabb felszabadulását is segíti. A MIT csapata szerint azonban ennek a széles körben alkalmazott módszernek több hátulütője is van.

A marási folyamat borzasztóan idő- és energiaigényes, a csiszolási folyamat pedig megváltoztatja a hatóanyag tulajdonságait, ami befolyásolhatja a gyógyszer terápiás hatását is – mondta Liang-Hsun Chen, a tanulmány vezető szerzője.

Ezért határozták el egy hatékonyabb módszer kifejlesztését, az emulzió kialakítását. Létrehozásához egy, a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszert alkalmaztak a kutatók, amit feloldottak egy speciális olajban. Ezt követően vízben oldott metil cellulózzal kombinálták és hanghullámok képzésével nanorészecskéket hoztak létre, majd meleg vízfürdőbe csepegtetéssel géllé alakították.

A nanokristályos részecskék porrá zúzhatóak, majd a szokásos gyógyszergyártási technikák alkalmazásával tablettákká sajtolhatóak. A másik megoldás a gél formába öntése, mellyel bármilyen alakú és méretű tabletta elkészíthető. Ezzel a technikával körülbelül 60 százalékos gyógyszer koncentrációt tudnak elérni, a jelenleg készített 25 százalékosnál tehát jelentősen többet, írja a Mandiner.

(forrás: mandiner.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés