hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Úgy tűnik, egy oltás nem lesz elég

Ha elérhető lesz egy koronavírus-vakcina, akkor abból valószínűleg nem egy, hanem két dózist kell majd beadatni az embereknek, és ez okozhatja a komolyabb problémákat, írja a CNN nyomán a 24.hu.

hirdetés

Az AstraZeneca szeptemberben kezdi meg a harmadik fázisú tesztelést, de az első és második fázisban is két dózissal dolgoztak 28 napos különbséggel. A Novavax még nem tart a harmadik fázisnál, de eddig is két adag vakcinával kísérleteztek. A Johnson & Johnson szintén hamarosan a legvégső szakaszhoz ér, ahol az önkénteseknek megosztva egy vagy két dózist adnak majd be a potenciális oltóanyagból.

A lap szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavírus-vakcinából fejenként két dózis is kellhet majd, mert sok más oltóanyag, így például a Hepatitis A és az övsömör esetében is kettő kell belőle.

Ennek azonban hátulütői is lehetnek, teszik hozzá. Az egyik gond a logisztika, mert ha csak az amerikaiakat vesszük, nem 330 millió, hanem 660 millió adagot kellene legyártani. Emellett a teljes ellátóláncban duplázni kellene a kapacitást, hogy minden emberhez eljusson az oltóanyag.

A másik gond az, hogy nem egyszer, hanem kétszer kellene megjelennie az orvosoknál az embereknek, de például az amerikaiak 40 százaléka egy friss közvélemény-kutatás szerint még ennek az információnak a tudta nélkül se adatná be a vakcinát még akkor se, ha az ingyenes és könnyen hozzáférhető, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés