hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Tumorokat felolvasztó fehérjét fedeztek fel

A Vanderbilt Egyetem kutatói egy olyan genetikailag módosított fehérjével végeztek sikeres vizsgálatokat, amely akár napok alatt képes lehet tumorok “felolvasztására”.

hirdetés

A vizsgálatokat az egyetemen az MYC onkogén működésének jobb megértésének, feltárásának céljából kezdték meg 4 éve.

Az MYC fehérje igen fontos szerepet tölt be a normál emberi fejlődés során, ám a leghalálosabb és legnehezebben kezelhető ráktípusokban onkogénként aktiválódik. Csaknem 30 éve foglalkoznak vele a rákkutatásban, ám változékony szerkezete miatt “gyógyszerezhetetlennek” tartották. Ezért a Vanderbilt kutatói nem is magát az MYC-t, hanem sokkal strukturáltabb kofaktorait célozták meg, így bukkantak a Host Cell Factor-1 (HCF1) fehérjére, mely igen fontos szerepet tölt be az MYC működésében, a fehérjeszintézis stimulálásában.

Az MYC és a HCF1 kapcsolódásának megakadályozásával a kutatók sikeresen idéztek elő gyors sejthalált Burkitt-limfómás sejttenyészetekben. A HCH1 a WDR5 után a második kofaktor, amely használható lehet MYC-t tartalmazó ráktípusok kezelésében.

Forrás: Tessa M Popay et al. MYC regulates ribosome biogenesis and mitochondrial gene expression programs through its interaction with host cell factor–1, eLife (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés