hirdetés
hirdetés

Tudományosan igazolták: nem okoz autizmust az MMR oltás

A tanulmányt a dán Statens Serum Institut kutatóintézet munkatársai készítették, összesen 657 ezer, 1999 és 2010 között született gyereket követtek figyelemmel, hogy a nagy mintán bizonyítsák, az autizmus előfordulása nem mutat összefüggést azzal, hogy a gyerek megkapta-e vagy sem a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált oltást, az MMR-t, írja a Qubit.

hirdetés

A gyerekek közül 6517-nél állapítottak meg autizmust. A kutatók összevetették a beoltott és az oltást nem kapott gyerekek adatait, és arra jutottak, hogy „az MMR-oltás nem növeli az autizmus kockázatát, illetve nem váltja ki az autizmust az arra hajlamos gyerekeknél, valamint az oltás beadása után sem halmozódnak az autizmusos esetek” – idézi az Annals of Internal Medicine nyomán a Qubit.

Ehelyett azt találták, hogy az autizmus kockázata azoknál a legmagasabb, akik fiúk, a vizsgált születési kohorsz vége felé, azaz 2008 és 2010 között születtek, nem kapták meg a kisgyermekkori oltásaikat, illetve testvérük az autizmus valamelyik formájával él.

Saad B. Omer, az atlantai Emory Egyetem közegészségügyi kutatója a dán tanulmányt kísérő szerkesztői cikk szerzője úgy fogalmazott: „engem már az foglalkoztat, vajon kell-e még egyáltalán kutatnunk ezt a kérdést, vagy már teljesen eloszlott az a bizonytalanság, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán kutatható kérdést fogalmazzunk meg a témában.”

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés