hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Tüdőfibrózist fordított vissza a venetoklax egér modellszervezetben

A University of Alabama kutatói a Cell Death and Differentiation folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be vizsgálatuk eredményéről, melyben a leukémia bizonyos formáinak kezelésére engedélyezett venetoklax alkalmazásával képesek voltak tüdőfibrózis visszafordítására egér modellszervezetben.

Az egereknek 12 napon keresztül bleomicint adagoltak a tüdőfibrózis előidézésére, majd az egyik csoportot 21 napon keresztül kezelték venetoklax hatóanyaggal. Ez a hatóanyag apoptózist idéz elő, és a tüdőfibrózis progressziója a makrofágok apoptózis-rezisztenciájával függ össze. A kutatók betegekből származó mintákban a makrofágok egyik mitokondriális fehérjéjének, a Bcl-2- nek a megemelkedett szintjét mutatták ki, ez a protein pedig az apoptózis egyik regulátora.

Fotó: archív
Fotó: archív

Mikor egerekben a Bcl-2-t expresszáló gén deléciója megvédte a kísérleti állatokat a bleomicin okozta fibrózistól, a kutatók a venetoklax alkalmazása mellett döntöttek, ami 21 nap alatt képes volt visszafordítani a hegesedést, egyben új megközelítést jelenthet a tüdőfibrózis kezelésében.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés