hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

Tuberkulózis elleni vakcina védhet a CoVid-19-től?

A tuberkulózis elleni oltás – teoretikusan – a veleszületett immunrendszer serkentése révén segíthet a SARS-CoV-2-infekció megelőzésében. Az alkalmazást azonban klinikai vizsgálatoknak kell megelőzni.

hirdetés

Intenzív erőfeszítésekkel zajlik a SARS-CoV-2- okozta fertőzések megelőzését szolgáló vakcinák utáni kutatás. A klasszikus Calmette-Guérin vakcina, vagy BCG-vakcina modern variánsa egyfajta könnyen elérhető megoldás lehet, ami optimális esetben segíthet a SARS-CoV-2- okozta infekciók kivédésében.

Sokat támadott BCG-oltás

A több mint 90 éve alkalmazott BCG-vakcina a jelenlegi formájában, azaz a gyengített Mycobacterium bovis Calmette Guérint-t tartalmazó formájában, nem nyújt kielégítő hatást.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Noha a védőoltás védi a gyermekeket a tuberkulózis korai formáitól, a kamaszkorúaknak és a felnőtteknek alig nyújt védelmet a tuberkulózissal szemben. Világszerte napjainkban is mintegy 1,5 millió ember veszti életét évente tuberkulózisban. Emellett, az oltóanyag elég nehezen tolerálható; nem véletlen, hogy számos országban, így például Németországban sem ajánlott az alkalmazása 1998 óta.

Egy nemrégiben megjelent Nature cikkben például azt boncolgatták, hogy a beviteli mód – intradermális, intravénás vagy inhalációs út – miként hat a BCG-vakcina által kifejtett védelemre.

A veleszületett immunrendszer aktiválása

Bármennyire is támadott a BCG-vakcina, az szerepet kaphat a veleszületett immunitás serkentésében, aminek számos infekció kivédésében, így – többek között – a SARS-CoV-2 okozta fertőzések megelőzésében is szerepe lehet.

Egy tuberkulózis esetén a makrofágok ugyanis az első védelmi vonalnak számítanak. A kórokozóval való találkozás hatására, az immunsejtekben bekövetkező folyamatok eredményeként, intracelluláris szignálkaszkádok aktiválódnak, amik a proinflammatorikus citokinek, a kemokinek és az antimikrobiális molekulák fokozott mennyiségben való termelődését serkentik, és szükség esetén apoptózist indukálnak.

A nem-antigén-specifikus, azaz a veleszületett immunrendszer ilyen módon való serkentése/aktiválása egyéb fertőzésekkel szemben is védelmet nyújthat. Erre alapozzák azt is, hogy a BCG-vakcina, vagy annak modern variánsa hozzájárulhat a SARS-CoV-2-okozta infekciók kivédéséhez. Ez egyelőre „csak” egy teória, amit klinikai vizsgálatokkal is alá kell támasztani ahhoz, hogy a mindennapokban alkalmazható legyen.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés