hirdetés
hirdetés
2022. január. 22., szombat - Vince, Artúr.
hirdetés

Szuperpotens kannabinoidokat fedeztek fel

December legvégén, a Nature Scientific Reports tudományos magazinban számolt be egy olasz kutatócsoport arról, hogy újabb kannabinoidokat sikerült izolálniuk, írja a Qubit.

A Cinzia Citti és Pasquale Linciano olasz biokémikusok vezette kutatócsoport két olyan molekulát talált, amelyek egyike a marihuána két legfontosabb hatóanyagához, a pszichoaktív THC-hez, míg a másik az utóbbi években orvosi csodaszerként emlegetett, nem pszichoaktív CBD-hez hasonlít. Jellegzetes funkciós csoportjuk miatt előbbit tetrahidrokannabiphorolnak (THCP), a másikat kannabidiphorolnak (CBDP) nevezték el. 

A kutatóknak egyelőre nem sikerült kideríteniük az újonnan felfedezett fito-, vagyis növényi kannabinoidok pontos hatásmechanizmusát, így arról nem írtak, hogy azok például orvosi hatóanyagként pontosan mire lehetnének jók. Sőt még az sem derült ki a vizsgálataikból, hogy pszichoaktívak-e vagy sem. Azt azonban állítják, hogy az emberi szervezetben található kannabinoidreceptorokhoz több mint harmincszor erősebben kötődnek, mint ismertebb társaik, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés