hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Szélesebb spektrumú Covid-vakcinán dolgozik a Pfizer

A Pfizer éppen egy olyan vakcinán dolgozik, ami az eredeti koronavírus-variánssal és az omikron variánssal szemben is védelmet kínálhat – írja az Egészségkalauz.

hirdetés

Nemrégiben a Pfizer arról számolt be, hogy egy olyan mRNS-vakcinát fejleszt, ami az eredeti, vuhani vírus és az omikron BA.1. verzió ellen egyaránt véd. Nem véletlenül. A tapasztalatok rámutattak arra, hogy jelenleg, a BA.4. és BA.5. omikron-variánsok érájában egyre kevesebb védelmet kínál a megfertőződéssel szemben az „eredeti”, vad típusra kifejlesztett oltóanyag önmagában való adása. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az omikron-ellenes oltóanyag (BA.1. elleni) önmagában való adása sem generál kellő mértékű immunválaszt.

Megszületett tehát az USA-beli gyógyszerügyi hatóság (FDA) és a WHO szakemberei által is támogatott ötlet: olyan vakcinát kell gyártani és alkalmazni, ami egyidejűleg véd a vad típussal és az omikronnal szemben is. Egy ilyen típusú mRNS-vakcinának a fázis 2. klinikai tesztelésébe kezd mostanában a Pfizer, 200 felnőtt önkéntes bevonásával. A vizsgálatban résztvevők korábban már legalább egy adag booster-oltásban részesültek, és most a kombinált védelmet ígérő kísérleti vakcinát kapják majd meg – írja az Egészségkalauz.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés