hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Szájon át is beadható lesz hamarosan az inzulin

Az MIT munkatársai egy olyan hatóanyag-kapszulát fejlesztettek ki, amely a nyálkahártyán keresztül juttatja be a hatóanyagot, apró fúróként hatolva át a nyálkahártyán, írja az SG.hu.

hirdetés

A kapszula a fején egyfajta "alagútfúró géppel" van felszerelve, amely forog és átfúrja a nyálkát, írja az SG.hu. A fúró akkor indul be, amikor a környezet – vagyis a nyálkahártya felszínének a pH-értéke – megváltozik.

A nyálka kiszorításával maximalizálhatjuk a gyógyszer eloszlását egy adott területen, és javíthatjuk mind a kis-, mind a makromolekulák felszívódását – nyilatkozta Giovanni Traverso, az MIT gépészmérnöki tanszékének adjunktusa és a Brigham and Women's Hospital gasztroenterológusa.

A hatóanyag felszabadulása után a kapszula az emésztőrendszeren keresztül halad és kiválasztódik. A tudósok nem találtak gyulladásra vagy irritációra utaló jeleket az emésztőrendszerben, miután a kapszula áthaladt rajta. Azt is megfigyelték, hogy a nyálkaréteg néhány órán belül regenerálódott, miután a fúró elmozdította.

(forrás: SG.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés