hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Speciális méz az antibiotikumrezisztens baktériumok ellen

Olyan hatékony mézes koktélt állítottak elő, amely képes megölni a legdurvább kórházi fertőzéseket okozó, antibiotikumrezisztens baktériumokat, számol be a Házipatika.com.

hirdetés

Egy új tanulmány szerint a manukaméz öli meg a legnagyobb hatásfokkal a baktériumokat. Azokat is, amelyek már ellenállóvá váltak az antibiotikumok ellen, és ez az igazán érdekes a kutatásban. Mivel a baktériumok egyre inkább immunisakká válnak az erős gyógyszerekkel szemben, kutatók szerint új gyógymódokat szükséges kifejleszteni ellenük, különben közegészségügyi katasztrófa következhet be a rezisztencia miatt a világban. A mostani kísérlet szerint a manukaméz kivonata lehet az egyik csodafegyver a baktériumok elleni küzdelemben –idézte a Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányt a Házipatika.com.

Korábbi kutatások megállapították, hogy bizonyos antibiotikumok – például az oxacillin, a rifampicin, a tetraciklin és a kolisztin – sokkal kisebb dózisban is képes voltak elpusztítani a rezisztens baktériumokat, ha manukamézzel párosították őket. A kutatók most azt vizsgálták, hogy vajon a cisztás fibrózist okozó Mycobacterium ellen is ilyen hatékonyak-e a mézzel kevert antibiotikumkoktélok.

Bár az új tanulmány fontos előrelépést jelent a baktériumok elleni küzdelemben, érdemes megjegyezni, hogy a manuka kedvező gyógyhatását csak laboratóriumban mutatták ki, a klinikai – embereken végzett – kísérletek még hátravannak.

(forrás: Házipatika)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés