hirdetés
hirdetés

Sikeres a debreceni SZEBB-program

Rekordszámban csatlakoztak a Hajdú-Bihar megyében dolgozó családorvosok a Debreceni Egyetem (DE) klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos kezdeményezéséhez.

hirdetés

Az intézmény gyógyszerfejlesztési koordinációs központja idén januárban indította el országosan egyedülálló programját a klinikai vizsgálatok biztonsága és hatékonyságának növelése érdekében. A Szakemberek Betegeink Biztonságáért (SZEBB) címmel meghirdetett kezdeményezéshez azóta kétszáznál több hajdú-bihari családorvos, vagyis a megyében praktizáló háziorvosok több mint 80 százaléka csatlakozott.

Páll Dénes egyetemi tanár, a koordinációs központ igazgatója a közleményben emlékeztetett arra, hogy egyetemükön mintegy 25 éve végeznek klinikai farmakológiai vizsgálatokat. A DE klinikai központjában jelenleg csaknem 400 klinikai vizsgálat zajlik és évente 130-140 új indul. Ezek között van, ami több évig is tart, de előfordul, hogy néhány hónap alatt befejeződik.

A professzor kiemelte: a klinikai vizsgálatok a legkülönbözőbb problémákra kínálnak új terápiás lehetőséget a cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri megbetegedéseken át a daganatos, vérképzőszervi vagy akár szemészeti betegségekig. A klinikai vizsgálatokhoz olyan önkéntesek csatlakozhatnak, akiknek a jelenleg elérhető hagyományos terápiák nem nyújtanak teljes mértékben optimális gyógymódot, ám számukra a patikai bevezetés előtt álló új hatóanyag-tartalmú gyógyszerektől további javulás remélhető.

Páll Dénes hozzátette: mivel ezekkel a betegekkel legtöbbször a családorvosok találkoznak, ezért fontos az egyetem és a háziorvosok szoros együttműködése. E kapcsolat részeként a háziorvosok egyrészt általános tájékoztatást, másrészt konkrét felvilágosítást kapnak a klinikai központban folyó egyes klinikai vizsgálatokról. Az ismeretek birtokában a családorvosok fel tudják ajánlani az intézmény által kínált lehetőségeket azoknak a betegeknek, akiknek előnyt jelenthet a klinikai vizsgálatokban való részvétel.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés