hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Rovarölő-rezisztens szúnyog terjeszti tovább a maláriát

Etiópiában az Anopheles stephensi szúnyogfaj megjelenése nehezebbé teheti a kontinensen a malária eltörlésére tett erőfeszítéseket, derül ki az Infostart írásából.

hirdetés

A kutatók azért aggódnak az Anopheles stephensi faj a malária terjesztésében vállalt szerepe miatt, mert az gyakran szaporodik hordókban vagy kutakban, így városi környezetben is szívesen él. Más, malária terjesztésért alkalmas fajok inkább pocsolyákat és tavakat választanak petéik lerakásához, így inkább vidéken fordulnak elő. A gyors urbanizálódás Afrikában nagy teret biztosít az A. stephensi faj számára a szaporodásra.

Fitsum Tadesse kutató szerint ráadásul a szúnyog lárvái különösen ellenállóak; a szúnyog még a száraz évszakokban is fennmarad, ellentétben más maláriahordozókkal, amelyek megfelelő szaporodóhelyek nélkül elpusztulnak.

További aggodalomra ad okot, hogy az A. stephensi a kültéri környezetet részesíti előnyben, ami hatástalanná teszi a szúnyogok elleni védekezés néhány hagyományos módszerét, például a szúnyogháló alkalmazását és a permetezést – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés