hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Probiotikumokkal az autizmus tünetei ellen

Az autizmusra jellemző viselkedési mintázat bizonyos elemei a bélflóra egyensúlyának helyreállításával rendezhetők – derül ki állatkísérletes eredményekből.

hirdetés

A humán bélcsatornában élő mintegy 1 kg tömegű baktérum-sereg a tápanyagok emésztésének elősegítésén túl a kognitív funkciók és a viselkedés befolyásolásában is szerepet játszik. Az egyelőre még úttörőnek számító kutatási eredmények alapján a jótékony bélbaktériumok, a probiotikumok különféle neurológiai rendellenességek kezelésében való alkalmazása új utakat nyithat meg a terápiában.

Az intesztinális mikrobiomnak a korábban véltnél jóval szélesebb körű szerepe indokolhatja azt, hogy speciális összetételű, a bélflóra épségét karbantartó és helyreállító készítményeknek olyan kórképek megelőzésében és kezelésében is szerepe legyen, mint a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy az autizmus spektrum zavar (ASD).

Bizonyos koszttal létrehozható az ASD néhány tünete

Texasi kutatók egerekkel végzett kísérletei igazolják azt, hogy bizonyos táplálékokkal létrehozható, míg egyes bélbaktériumokkal mérsékelhető vagy visszafordítható az autizmus spektrum zavar néhány tipikus tünete.

60 nőstény egeret napi többszöri, gyorséttermi koszttal ekvivalens táplálékkal etetve egy hónap elteltével ASD-szerű viselkedés alakul ki az egerekben, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy kevesebb időt töltenek el a fajtársaikkal, illetve nem kezdeményeznek interakciókat; ugyanez igaz az utódaikra is.

A gyorséttermivel ekvivalens, illetve a normál táplálékkal etetett nőstény egerek utódainál összehasonlították a bélflóra összetételét. Kiderült, hogy az egerek két csoportja között ebben a tekintetben jelentős különbség van; például a Lactobacillus reuteri mennyisége mintegy kilencede a zsírokban dús, „fast food-ekvivalens” kosztot kapó egereknél és utódaiknál, mint a normál táplálékot kapóknál.

Az intesztinális mikrobiom nem megváltoztathatatlan

A különféle módon táplált egerek utódait négy hétre összezárva mind a bélflóra összetétele, mind a viselkedési abnormalitások rendeződnek. A mikrobiomban és a viselkedésben megfigyelt kedvező változások magyarázataként a koprofágia szolgál. Mivel az egerek egymás székletét megeszik, azaz ilyen módon egymás tipikus bélbaktériumait is elfogyasztják, ez hozzájárul az intesztinális mikrobiomuk összetételének és az azzal kapcsolatba hozható viselkedési mintázatuk megváltozásához.

L. reuteri mint gyógyszer?

A probiotikumként fogyasztott baktériumok is rendezhetik a bélflórát. Az egészségtelen módon táplált egerek vizéhez és táplálékához kevert L. reuteri segít mind a bélflóra, mind a szociális viselkedés rendezésében, derül ki az állatkísérletekből. Bár a normálistól eltérő ASD-szerű viselkedés egyes elemei rendeződnek ennek az egyetlen baktérium-fajnak a hatására is, néhány elemet nem befolyásol a L. reuteri-vel való kezelés; például a szorongás enyhítésében nem bizonyul kellőképpen hatékonynak ez a fajta baktérium.

A mikrobiom megváltoztatása a viselkedést is megváltoztathatja

A Cell folyóiratban megjelent figyelemre méltó publikáció felhívja a figyelmet arra, hogy az ASD-ben érintettek jelentős része gasztrointesztinális zavarokkal is küzd. A felborult bélflóra-egyensúly és az azzal kapcsolatba hozható emésztési zavarok könnyen magyarázhatók. Ellenben, az intesztinális mikrobiom szociális viselkedési formákkal való összefüggése már nehezebben értelmezhető. Úgy tűnik, hogy a kettő közötti kapcsolatban bizonyos hormonok is szerepet kapnak. Kiderült ugyanis, hogy a L. reuteri az oxitocin-felszabadulást is fokozza, azaz annak a hormonnak a szervezetbeni koncentrációját növeli, ami lényeges szerepet játszik a viselkedésben, a kötődésben és az autizmusban.

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés